Testpanelen fick möjlighet att ta en tur med Stena Lines båt Danica över till Fredrikshamn. En dagstur med spel, dryck, shopping och mat.

stenalinevälkommen

Vi börjar resan tidigt på morgonen, vi parkerar i parkeringshuset som ligger i anslutning till färjeterminalen. Här finns det inte så gott om plats men vi är på plats i god tid, sedan  hälsas vi välkomna ombord av ett antal chefer i personalen. Incheckningen går smidigt och fort, något som förvånar med tanke på en fullbokad färja, kanske är det incheckningsdatorerna i foajén som underlättar allt? Bra jobbat där! Att börja resan med en evighetskö är ju inget någon önskar sig. Väl ombord tar vi en kort tur upp till restaurang Metropolitan där vi ska avnjuta en brunchbuffé, hungern är på topp och förväntningarna stora för dagens alla upplevelser….
Här nedan radar vi upp dom olika upplevelserna vi fick ombord:

Brunchbuffé:

En vällagad och god brunchbuffé tycker jag ska innehålla något för alla, det ska finnas välsmakade pålägg och goda ostar, det ska finnas gott nybakat bröd och framförallt ett bra utbud av småvarmt.
Det märks att Stena Line har jobbat med sin brunch,  efter ett kort köande blir vi visade till ett bord som har en fantastisk  och spännande utsikt över Göteborgs inlopp. Buffén ser fräsch och välfylld ut, kanske inte så konstigt när matsalen planeras att bli fullsatt. Det finns värkligen något för alla till och med mjukglass till dom små! Ja alla får ta av glassen :) En fundering kanske är brödet? Varför man väljer bakeoffbröd från Dafgårds som i nästintill smakar samma, varför inte köpa dagsfärskt från bageriet i Göteborg? Kanske lite mer mörkt bröd?
Pålägget får stort plus, här finns det helmusklad skinka och goda ostar, gediget med grönsaker och goda sillar. En perfekt äggröra är svårt att göra men här har man lyckats rätt bra med sältan och konsistensen, bra där!
För den som orkar finns det även fil, yoghurt, frukt, pannkakor. Här finns olika juicer, även två ekologiska alternativ eller söt läsk för den som vill ha en rivstart på blodsockret.
Avduktiningen flyter på bra av personalen, inte många sekunder som tallriken behöver stå tom, samt ett bra bemötande av servisen. Kaffet som serveras är starkt och gott. Priset på hela detta kalas är runt 100 lappen och kan tyckas i bra prisnivå  till det man får äta.

stenafront

Vi ger Brunchen

 AV 6

Ombord:

Stena Danica har en fräsch och inte för sliten insida, gott om plats trots en fullastad färja med glada lördagsfirare. Vi tar plats på entredäck, som snabbt blir fullt av härliga personligheter. Man kanske kan tro att det blir dyrt att ta sig några glas dryck ombord? Men så är inte fallet, man får goda drinkar för 50 lappen och öl under normalpriser i land. Ett smart och populärt beslut  av ledningen, en härlig trubadur förhöjer stämingen något ytterligare, kanske en lite för hög ljudnivå för att man ska kunna sitta och samtala, men båten har ju fler ytor så man kan lätt gå vidare.
För den spelsugne finns en uppsjö av spelautomater och till en början får man trängas lite men det är något som avtar längre in på resan, kanske är det pengarna som tar slut hos folk:) Alla kan ju inte vinna… men lyckan blir lite extra stor när man vinner ett par hundra som man kanske kan köpa något gott för i shoppen eller i land. Resan tar lite dryga 3 timmar, något som går ruskigt fort, kanske är det den trivsamma miljön som gör att tiden går så fort?.

spelkaffedrink

Vi ger ombordsupplevelsen

 AV 6

Framme:

Nu får vi 1½ timma på oss i land innan båten går tillbaka till den svenska sidan. Kanske tycks 1½ timma vara lite? Vi tyckte det var lagom med tid. Fredrikshamn har inte direkt något stort att erbjuda mer än några klädbutiker och ett par krogar, och dricka gott är nog billigare på båten. Vill man dock passa på att stanna lite extra kan man ju ta med bilen över  och ta en tur runt i Danmark, uppleva Skagen-riket m.m.  Självklart kan man ta en senare färja hem, men det kanske är mer en vår och sommaraktivitet?

Vi ger landstigningen

 AV 6

Hemresan:

tenashopping

Nu ska vi ta ett besök i den väl marknadsförda bordershoppen för att se vad som värkligen är prissänkt och intressant att köpa.
Den trevliga butikchefen står och hälsar kunder välkommen vid entrén vilket känns riktigt bra, här möts vi av en välfylld parfymavdelning med gällande flyggplatspriser. Inte för det intresserar oss så mycket men för en kvinnlig kund är det nog populärt. Vi riktar mer in oss på dryckesavdelingen som startar med lite provsmakning av whisky för den som behagar det. Bra service är ett måste för att ha en överlevande butik, här känns det som kunderna sätts i fokus och det finns gott om personal för rådfrågning om olika produkter, vi får en övergripande upplevelse att här jobbar personalen för kundernas bästa, kanske är det den höga medelåldern och kunskapen som höjer allt.

Över till dom utlovade “tysklandpriser”, visst nu har jag inte stenkoll på priserna i Tyskland, men vi jämför med den populärare shoppen nere i Puttgarden. Prisskillnaden marginell och lägger du på resan ner till Tyskland blir Stena Lines dagstur svårslagen när det gäller priser och den stress och tid en biltur till Tyskland tar. Ett flak, Norrlands guld för 99 kr är inte ofta man kommer åt, eller den populära vodkan Finlandia för ynka 149 kr litern och olika smaker. Ja ni kan läsa mer om shoppens olika priser om ni trycker här: stenalineshopping.

finlandia

finlandshopp
Det jag tycker är lite synd är att utbudet inte är så där super stort, men det är ju självklart en platsfråga, vi är ju på en färja och inte i land, men jag tycker man har fått med ett bra sortiment, här finns något för alla smaker. Den som är ute efter något mer glamoröst finns det ett antal härligt goda och smakrika viner, whisky och likörer, samt en hel del trevliga champagner och andra bubbliga drycker. Man har fått till en bra helhet, synd bara att man måste bära iland allt man handlat, så det blir ju en lite prioritering och begräsning, kanske. Sedan kan man ju tycka att Stena Line borde satsa lite mer på dessa events då det värkligen sätter liv och rörelse på båten!

martinigin

Vi ger Bordershoppen

 AV 6

 

 

Vi avslutar resan med en middagsbuffé i restaurangen:

Vi väljer sittning nummer två, dels för vi ska hinna med att utforska bordershoppen och dels för att en andra sittning är alltid lite extra påfrestande för en restaurang. Här gäller det att hålla samma kvalitét och service som vid sittning nummer ett, något som inte alla klarar av att hålla!
Vi placeras vid ett fönsterbord med utsikt över havet, riktigt spegelblankt och trevlig väder råder så det är ett plus för resan.
Servisen frågar om vi önskar dricka något, vi väljer ett trevlig rött vin som har en bra prisbild och välfyllda glas! Ett plus är att man kan köpa all dryck i Bordershoppen, ett ypperligt tillfälle att provsmaka med andra ord.
Över till maten:
En liten förrättsbuffé med “färska” räkor, en god aioli, lite sill och olika charkuterier, en alldeles underbar kallrökt laxsida som bara smälter i munnen. En bra start på måltiden!
Över till det varma:
Här saknas det kreativitet! En tråkig köttbit utan märkning med vad det är för något? En smaklös och bottenfylld pepparsås. Men det finns goda rostade potatisar! För den som önskar fisk finns en tråkig inkokt laxfilé med något grönsaksris som nog legat där sedan sittning nr ett!

Jag tycker det är lite tråkigt att buffén inte blir påfylld och vissa saker tas bort när det är slut, så man missar en del. När vi går på den varma buffén känns det som vi är sist ut för dagen och allt är halvtomt och grisigt, inte alls likt den upplevelse av buffé vi fick till brunchen.
Att man sedan får be om vissa saker som är slut är inte bra! Här saknas engagemang från kökets sida, som tur är servisen trevliga och dom lyfter stämingen något.
En buffé med desserter erbjuds eller rättare sagt en buffé av hel och halvfabrikat erbjuds. Så svårt är det inte att baka en paj? Desserten lyfts upp av den goda ostbrickan som serveras, där hittar vi en god mögelost, getost och en italiensk kittost, med olika slag av marmelader och nötter.

Vi ger Middagen:

 AV 6

 

Comments are closed.