En seg och god chokladkola utan konstigheter som är lätt att koka, det blir cirka 60 små goda bitar.

Du behöver:

25 g Smör
1 dl Grädde
2 dl Ljus sirap
2 dl Socker
3 msk Kakao

4-5 bakplåtspapper

Lått oss göra kola på mitt sätt:

1. Blanda ingredienserna i en kastrull. Koka upp smeten på medelvärme rör sakta med en visp, sänk sedan till medellåg värme och låt smeten koka i ca 20-30 minuter. Rör ej i smeten under kokning.


 

2. Kolan är klar när temperaturen nått 120-125°C. Testa genom att göra kulprov, eller använd en termometer .

3. Klä en form med bakplåtspapper. Häll smeten i formen. Låt smeten stelna något i rumstemperatur .

4. Klipp kolan i bitar med en sax. Linda in bitarna i  bakplåtspapper. se bilden:




Förvara i kylskåp.

Kulprov: Häll en droppe av smeten i iskallt vatten. Kan man rulla smeten med finger­topparna till en seg halvhård kula, så är kokningen klar, har man en termometer hemma blir det bäst!

 

Comments are closed.