Passa på att ta tillvara på höst och vinterfrukten du har i trädgården eller i närmaste affär, den här kakan är en riktigt god klassiker som med lite extra kryddning höjer fikastunden. Knepet att lyckas med kakan är att vispa ägg och strösocker riktigt, riktigt luftigt. Man får aldrig vispa ner mjölet, då kan kakan lätt bli gummiaktig i konsistensen, utan mjölet ska siktas och sedan försiktigt vändas ner i smeten.

Du behöver:
3 st ägg
2,5 dl Soocker
50 g Smör
1 dl Mjölk
3,5 dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
200 g Mandelmassa

Fyllning:
4 stora röda äpplen
2 msk Smör
3 msk Socker
1 msk Kanel
½ msk Malen kardemumma
1 tsk Malen Nejlika
smör och ströbröd till formen

Låt oss baka på mitt sätt:

1.Sätt ugnen på 175 grader.
2.Kärna ur och skär äpplena i bitar. Skala inte! Stek dem sedan i smör, socker, kanel, kardemumma och nejlika tills de fått stekyta och börjar mjukna.



3.Vispa ägg och socker vitt och riktigt pösigt.
4.Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
5.Blanda vetemjöl, bakpulver och sikta ner i smeten, och vänd försiktigt ner det i smeten.

6. Tillsätt riven mandelmassa i smeten.

7.Blanda äppelbitarna med smeten och fyll en smord och bröad springform.



8.Grädda äppelkakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
9.Låt äppelkakan svalna något innan servering, toppa med florsocker.

Comments are closed.