En lite lyxigare ambrosiakaka med en härlig krämig vaniljkräm i mitten toppad med egensyltade apelsinskal

1 Springform

ugn 175 grader

Du behöver:

2  ägg
1 1/4 dl socker
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ dl Grädde
1 msk Syltade apelsinskal
150 g Smält smör
Fyllning:

Självklart kan du använda halvfabrikat men dom blir extra goda men hemmagjord vaniljkräm
½ Vaniljstång
1 dl Mjölk
1½ dl Grädde
2 Äggulor
1 msk Socker
1 msk potatismjöl1. Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången.
2. Tillsätt mjölk och ½ dl grädde.
3. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 15 min.
4. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl.
5. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Obs inte koka! Då blir det “äggröra.”

6. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Ett tips är att ställa en större skål under såsskålen med kallt vatten!
7. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen.

Garnering:
3 dl florsocker
pressad saft av 1 apelsin
1 dl syltade apelsinskal

Låt oss baka på mitt sätt:

1.Vispa ägg och socker vitt.

2.Rör ner mjöl blandat med bakpulver, 1 msk apelsinskal, sen grädden och sist smöret.
DSC_5275
3.Slå smeten i smord och bröad kakform. Grädda i nedre halvan av ugnen cirka 30 minuter.

DSC_5273
4. Gör vaniljkrämen
5.Vänd upp kakan när den har svalnat. Låt kallna, dela sedan en gång så du får två delar.

DSC_5279
6. Häll på vaniljkrämen på bottendelen lägg sedan på “locket”.

DSC_5280
7. Rör ut florsockret med lite av apelsinsaften och slå över kakan. Bred glasyren över kakan och strö på apelsinskal.

DSC_5285 DSC_5289

DSC_5295 DSC_5298 DSC_5300

 

Comments are closed.