Svaret på hur en riktigt god glass ska smaka beror på vem du frågar och i mitt fall är glass från italien den bästa. Så gör man glassen själv brukar man komma riktigt nära den italienska delikatessen och  har du en egen glassmaskin kan du bestämma helt själv och testa nya smakkombinationer. En maskin fungerar ibland även som en räddare i nöden om du väntar gäster som har matallergi. Då kan du göra efterrätter som är mjölk-, ägg- eller sockerfria. Med ett bra recept är ingenting omöjligt!

Jag har testat en glassmaskin med kompressor som heter Exido 246-048 
Testet går ut på att kolla så att produktbeskrivningen håller det den lovar, att kvalitén är bra och att funtionerna stämmer.

Jag betygsätter maskinen från 1-5 i varje kategori, så häng med här nedan och kolla om
maskinen är något för ditt kök!

 

 

Vi börjar med en produktbeskrivning :

Helautomatisk glassmaskin för enkel tillverkning av utsökt hemlagad glass
Exido 246-048 är en helautomatisk glassmaskin med inbyggd kompressormotor på 135 Watt. Med denna glassmaskin kan du snabbt och enkelt tillverka utsökt hemlagad glass där ingen förfrysning behövs. Du kan bland annat göra vanlig gräddglass, sorbet och yoghurt. Gör i ordning ingredienserna och snart har du din alldeles egna hemgjorda ljuvliga glass!

I den smarta öppningen kan du enkelt dosera ingredienserna du vill ha i glassen. Du kan även lägga i ingredienser under tiden maskinen körs. Inställningar görs enkelt via den lättanvända kontrollpanelen och LCD-displayen visar både temperatur och tid. Exido 246-048 är även utrustad med praktisk timerfunktion med möjlighet att ställa in 10, 20, 30, 40, 50 eller 60 min.

Egenskaper

 • Helautomatisk glassmaskin med inbyggd kompressor
 • Att göra en portion glass tar ca 40 min.
 • Ingen förfrysning behövs
 • Tydlig och lättanvänd kontrollpanel
 • Digital styrning via LCD-display som visar både temperatur och tid
 • Timerfunktion: Möjlighet att ställa in 10, 20, 30, 40, 50 eller 60 min.
 • Öppning i locket som gör det möjligt att tillsätta ytterligare ingredienser under tillagningen
 • Löstagbar skål med non-stick beläggning för enkel rengöring
 • Kylningstemperatur: -18 till -35°C
 • Kraftfull effekt på 135 Watt, 220-240V
 • Kapacitet på 1 liter
 • Mått (HxBxD): 32 x 38,5 x 28,5 cm
 • Vikt: 11 kg
 • Färg: Vit

Nu till själva glasstestet.  Jag börjar med att göra en sorbét, för att se hur snabb infrysningen är och hur bra konsistensen blir efter utlovade 60 min.

Jag startar maskinen 2 min innan jag häller i själva smeten och redan vid första användningen märker jag att själva hålet för att hälla smeten i är lite väl litet, men till skillad mot sin konkurent  Wilfa ICM-C15  går det inte att ta bort plastlocket helt medans maskinen snurrar.

Efter 20 min börjar sorbén att gå ihop och efter ytterligare 6 min är sorbén helt klar! Innan utlovad tid dessutom, och snabbare än Wilfa ICM-C15 !

Kvalité: 4 av 5

Det känns att maskinen är gjord av bra kvalitét, den vita böjda utsidan ger maskinen en snygg design. Nackdelen är den lite krångliga överdelen som tar en stund att få ihop.

När du gör gräddglass märker man att glassen blir mycket luftigare med en glassmaskin som har kompressor, än en som har frysblock. Dessutom om man älskar mjuklass har man den färdig på 40 min, helt underbart gott om ni frågar mig. En gräddglass kräver lite mer tid i maskinen och lite mer kyla, det fixar maskinen utan några större problem, den var lite trög i början när det gäller kyningstemperaturen, men den kom igång efter 10 min, så 1 liter färdig glass var ätfärdig på 40 min, så maskinen håller det den lovar.

Kapacitet: 4 av 5

1 liter färdig glass är helt ok för en normalstor familj men skulle inte skada med 1,5 liter

Funktioner: 5 av 5

Trevligt med upplyst LCD skärm, timer och infrysningstemp. Ett plus är att själva omröraren inte har ett rör i mitten av skålen utan är fristående. Så när glassen är klar får den inte med sig mycket glass till skillnad från sin konkuret Wilfa ICM-C15 . Fördelen men den här glassmaskinen är ju KOMPRESSORN! Du slipper hålla på att frysa in isblock som på andra maskiner och du kan göra glass direkt och hur mycket du vill, toppen om du frågar mig!

Design: 3,5 av 5

Snygg och stillren design som passar i nästan alla kök. Nackdelen skulle vara höjden då den lätt blir klumpig och svår att placera i små kök.

Prisvärd: 4 av 5

Gillar man glass och köper man mycket glass så tjänar du i längden på att köpa en glassmaskin med kompressor och göra den själv.

 

FoodPassion.se ger  betyg 20,5 av 25

 

Läs även testet på Wilfa ICM-C15

Comments are closed.