Den här tårtan görs på mördeg och fylls sedan med vaniljgrädde och sommarens frukt.

En mördeg ska knådas så lite som möjligt, annars blir den för kompakt och tappar sin sprödhet

Du behöver:

150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
0.5 dl florsocker
1 st  ägg

Fyllning:

Vaniljkräm (recept längst ner på sidan)
250 g Färska bär här passar jordgubbar, nektariner, syrliga vinbär eller hallon. varför inte lite av varje?

Tips! Börja med Degen och när den är i kylen kan du börja med vaniljkrämen

Låt oss baka på mitt sätt:

1. Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl, florsocker och ägget.
 
2.  arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte!.
 
 
3. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

 
4.Kavla ut degen och täck pajformarna, grädda sedan i 200 g ca 5-6 min

5. Gör Vaniljkrämen

6. När bottnarna blivit kalla fyller du dom med Vaniljkrämen och toppar med nydelad färsk frukt.

Toppa med lite florsocker.

Självklart kan du använda halvfabrikat men dom blir extra goda men hemgjord vaniljkräm
Vaniljkräm.½ Vaniljstång
1 dl Mjölk
3½ dl Grädde
2 Äggulor
1 msk Socker
1 msk potatismjöl 

 
1. Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången.
2. Tillsätt mjölk och ½ dl grädde.
3. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 15 min.
4. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl.
5. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Obs inte koka! Då blir det “äggröra.”
6. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Ett tips är att ställa en större skål under såsskålen med kallt vatten!
7. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen.


Comments are closed.