Fläderblomssaft är en utsökt saft som är ljuvligt god och svalkande en varm sommardag. Dessutom är den riktigt god att använda tillsammans med mousserande vin i sommarens bästa bål.
När sedan blommorna är förbi kommer bären som även dem är användbara i köket. De ger en mörkare saft samt ”kapris” och gelé.  Viktigt dock är att använda den äkta flädern, sambucus nigra eftersom den falska är oätlig, ja till och med giftig.

Fläder

Obs, öppna i ett nytt fönster.Sambucus nigra

Fläderblommor Fläderbär

Fläder odlas ofta som prydnadsbuske. Den är härdig norrut till mellersta Norrland. I södra och sydvästra delarna av Sverige kan förvildade exemplar påträffas i naturen. Fläderbusken kan bli upp till sju meter hög och ibland se ut som ett litet träd. Blomningen pågår från midsommar till mitten av juli. De gräddvita blommorna med ljusgula ståndarknappar sitter samlade i vida, platta blomställningar. Blommorna har en karaktäristisk, frän doft. Bären är först röda men blir sedan svartvioletta och glänsande när de mognar framåt september. De är C-vitaminrika. Endast blommor och bär kan användas på flädern. Resten – blad, bark med mera är giftiga.

Det finns giftiga släktingar som kan förväxlas med flädern: druvfläder (S. racemosa) och sommarfläder (S. ebulus). Druvfläder är också en buske, men den blommar redan i maj och har små gulvita blommor i runda klasar. De oätliga röda bären mognar i slutet av juli. Dessa bär sitter samlade som i en druvklase. Sommarfläderns blomställningar och frukter påminner om fläderns, men blommorna har röda ståndarknappar. Sommarfläder förekommer sparsamt i södra Sverige. Hela växten är giftig.

Flädern kallas för hylle i södra Sverige och har spelat en stor roll i sydsvensk och dansk folktradition. Den har använts för att hålla skadedjur, mygg och ohyra på avstånd. Te av torkade fläderblommor ansågs nyttiga vid förkylning, kanske en följd av blommornas starka doft och innehåll av eteriska oljor. Fläderbärssaft har en milt laxerande verkan.

 

Nu till Saften

Till ca 4-5 liter saft behöver du:

1,75 l Vatten
30 st Fläderklasar
2 kg Strösocker
80 g Vinsyra
2 Citroner

Låt oss göra saft på mitt sätt:

1.Lägg ner fläderklasarna i en stor hink och tillsätt socker, vinsyra och skivad citron.

2. Koka upp vattnet och häll över flädern.

3. Blanda runt 5-6 min till sockret har smält.

4.Låt stå svalt  i 5 dagar

5. Sila och häll upp på väl rengjorda flaskor.

Comments are closed.