Oppigårds Single Hop Ale – 4,8% (1475-03)

 

Single Hop Ale är inspirerat från en resa till England 2007 då en humlefarm besöktes. En hel del öl testades och det som tilltalade mesta var ett öl med kryddning av humle från Slovenien. På den vägen är det, som namnet antyder så är det bara en humlesort. Här används en variant av Styrian Goldings som tillsammans med en stor andel vetemalt ger ett friskt, blommigt öl med lite mindre men markerad beska. En törstsläckare! Smakmässigt blir det blandning av välhumlad lager – ale och lite frisk syrlighet av veteöl. Humlingen sker kontinuerligt, främst under slutdelen av kokningen vilket gör att det går åt mycket humle men å andra sidan blir smakerna desto bättre. Ölet har vunnit guld på Stockhom Beer o Whiskey festival 2011. En öl som finns i Systembolagets ordinarie sortiment.

 

OG 1048, SG 1010, Alk vol: 4,8 %, EBC 8, IBU 25
Malt: Pale Ale malt och vetemalt 20 %
Säljs på 33 cl flaska och på 30 liters fat. Senaste tappdatum var: 2012-05-07

 

Panelen tyckte:
“God smak, en svag smak av bitter sommar ångest och slitna läderskor, fatöl med lite citrus, lite lam, maltig och smakar spannmål, klen, riktigt öl, GOTT, lättdrucken och god”

 

 

 

 

 

Oppigårds Indian Tribute – 6,6% (89516-03)

 

Oppigårds Indian Tribute är deras hyllning till Indien. Det betyder ett öl som med sin smak och doft också ger bestående minnen. Öltypen är amerikansk India Pale ale, med det menas ett kraftigare humlestarkt öl kryddat med i huvudsak amerikansk humle. Denna öl tog guld på Stockholm Beer& Whiskeyfestival 2008 och 2010 och utsågs även av Svenska Hembryggarföreningen till Sveriges bästa mikrobryggda öl 2008. En öl som finns i Systembolagets ordinarie sortiment från 4 juni.

 

OG 1067, SG 1017, Alk vol: 6,6 %, EBC 18, IBU 57
Malt: Pale Ale malt och ljus och mörk karamellmalt

 

Bitterhumle: Centennial, Smakhumle: Centennial, Aromhumle: Centennial och Cascade. Torrhumlad i lagringstank med Cascade. Senaste tappdatum var: 2012-05-08

 

Panelen tyckte:

 

“Besk, smakar maskros, smakar och luktar som blött knäckebröd, fruktigt och maltig, gärna görkall i solen till körv, fläderblommor i smaken, mycket besk eftersmak, första klunken är överraskande god, smaken stannar kvar lite för länge – man blir rejält muntorr, besk – inte min grej”

 

  

 

Oppigårds Amarillo – 5,9% (1442-03)

Ett öl som bryggdes första gången 2009 för att fira Oppigårds sju verksamhetsår. Ölet blev så lyckat att det köptes in av Systembolaget för vårlansering tidigt 2010, då under namnet Amarillo Spring. Succén lät inte vänta på sig utan fortsatte och det bestämdes att ölen hädanefter skulle bryggas året om. Ölet kryddas bara med en humlesort – Amarillo. Doft och smak är mer bärigt fruktig än citrusfruktig som blir resultatet med andra amerikanska humlesorter. Ölets alkohol (5,9%) och restsötma bär tydligt fram humlesmakerna. Färgen är kopparfärgad och maltgivan innehåller även cirka 15 procent vetemalt vilket framkallar en tydlig och utdragen beska. Beskan är 50 IBU vilket är ganska mycket men karaktäristiskt för öltypen som är en amerikansk pale ale. Ölet vann guld på SBWF 2010 och 2011. En öl som finns i Systembolagets ordinarie sortiment.

 

OG 1059, SG 1015, Alk vol: 5,9 %, EBC 14, IBU 50
Malt: Pale Ale malt, färgmalt och ljus karamellmalt
Humle: Amarillo. Torrhumlad
Säljs på 33 cl flaska och 30 liter fat

 

Senaste tappdatum var: 2012-04-30

 

Panelen tyckte:
“God och fyllig – lagom besk, mjuk smak som landar fint på tungan, skulle passa bra till grillat, bra balans mellan malt och citrus, ett riktigt gott öl, god, lättdrucken, YES, min smak men lite bitter, fy och usch”

 

 

 

 

Oppigårds Golden Ale – 5,2% (1490-03)

 

Oppigårds Golden Ale är Oppigårds första öl de bryggde, året var 2004. Under de första åren justerades receptet flera gånger. Sedan 2006 finns flaskorna på Systembolaget runt om i Sverige. Idag är det den populäraste svenskbyggda alen på Systembolaget. Oppigårds Golden Ale är ett utmärkt puböl men har också blivit en populär matöl. Golden Ale karaktäriseras av en ren maltsmak och medelstor kropp med medelstor beska och utpräglad humlearom från Goldings & Cascade. Denna öl säljs i Systembolagets ordinarie sortiment.

 

 

OG 1050, SG 1010, Alk vol: 5,2 %, EBC 9, IBU 30
Specialmalt: CaraPilsmalt och ljus karamellmalt
Bitterhumle: Pacific Gem, Smakhumle: EK Goldings, Aromhumle: EK Goldings och Cascade
Säljs på 33 cl flaska och 30 liter fat. Senaste tappdatum var: 2012-05-18

 

Panelen tyckte:
“God smak, svag karaktär – saknar själ, påminner om Lyckholms, vattning, ganska frisk och fräsch i smaken samtidigt som den har en bitterhet som fäster på tungan, jodå, besk – inget för mej, helt ok men inget jag skulle köpa själv”

 

Tack till:

Oppigårdens Öl
www.oppigards.com

Comments are closed.