Slottskällans Bryggeri – Det lilla bryggeriet med den bästa ölen

 

Öl finns av alla upptänkliga sorter. Trots detta är ca 95 % av all öl som görs i världen ljus lager. Grunden till Slottskällans existens ligger i en reaktion mot denna likriktning. De vill visa på bredden som finns, på det faktum att smakspektrat i ölvärlden är bredare än det i vinvärlden, på möjligheterna att kombinera öl med mat och på vikten av att en öl är bryggd med omsorg och bra ingredienser.

 

Slottskällan skiljer sig inte bara från de stora bryggerierna, de skiljer sig även från de flesta andra mikrobryggerier. Efterhand som intresset för öl ökar, och mikrobryggerier blir trendigt ökar efterfrågan på så smakrik öl som möjligt. Denna efterfrågan kan ibland leda till att bryggerierna möter denna efterfrågan genom att göra en för kraftig eller besk öl. Slottskällan anser att en öl måste vara smakrik men samtidigt välbalanserad. Man ska kunna dricka minst ett par utan att känna att det blir för mycket och man ska kunna äta mat till utan att ölen helt tar överhand över matens smaker. En besk amerikanskhumlad öl lever inte upp till dessa krav. Somliga kallar ölen Slottskällan gör för mesig eller publikfriande, vi kallar den för elegant.

 

http://Slottskallan.se/

 

Svart 5,5% – Ekologisk porter -
(Systembolaget nr 11348)

 

Svart är ett mycket mörkt ekologiskt överjäst opastöriserat och ofiltrerat öl. Den är närmast att beskriva som en korsning mellan porter och stout. Detta innebär att porter och stout bytt ordning och lillebror vuxit om sitt syskon. Svart har en rik, fyllig smak. Från portertraditionen hämtas en viss sötma med chokladton medan den moderna stouten bidragit med en något lättare kropp, större humlekaraktär och torrare avslutning.

 

 
Svart är inte bara ett utmärkt puböl utan också ett utmärkt komplement till många olika maträtter. Likt stout är den utmärkt till skaldjur och saltare fiskrätter. Vidare kommer den till sin rätt till mustiga kötträtter men den passar också till många efterrätter, särskilt de med choklad i. Prova Svart till en kraftig chokladtårta eller varför inte en varm munk!

4 sorters malt: Pilsner-, mörk karamell-, ljus karamell och rostad malt.
2 sorters humle: First Gold och Sovereign.

 
Panelen tyckte:
“Doft av Guinness, inte min smak, smakar ej öl, inte god, lättdrucken skit, rökig svart smuttöl när man kliar hunden och rökar pipa – GOTT (god även efter 2 timmar i öppnad flaska, inte avslagen smakar gott fortfarande), knäck, kola, lakrits, tobak… jag blev nog lite kär, för en ’jag-gillar-inte-öl-människa’ är detta inget öl att rekommendera – kaffesump, usch å fy, så här tror jag en bit slipers smakar”

 

Kloster 9,0% – Ekologisk Dark Ale -
(Systembolaget nr 89673)

En belgisk ofiltrerad och opastöriserad quadrupel eller Belgian strong dark ale på 9%. Detta är inte bara en svensk quadrupel. Den är dessutom ekologisk! En nyanserad, fruktig smak med sötma, inslag av torkade aprikoser, apelsinskal, örter och ljus sirap. 

 
Panelen tyckte:

“God söt smak, usch jätteäcklig, faller inte en adelsman i smaken, en färsköl med för mycket spritsmak, ammoniaken längst ner i spiltan… under halmen, om det är så här det är att sitta på kloster… så gör jag gärna det, kan inte ens beskriva smaken, va var detta?”

 
London 4,7% – Ekologisk brittisk Ale -
(Systembolaget nr 89204)

 

Slottskällans London är ett ekologiskt opastöriserat överjäst bärnstensfärgat öl av brittisk typ. I Storbritannien har öltypen lång tradition och har uppskattats av generationer av öldrickare. I hemlandet vinner dock det internationella lagerölet mark på bekostnad av klassisk ale. I övriga världen märks däremot ett ökat intresse för den karaktärsfulla brittiska alen. London är vårt bidrag till öltypens spridning i Sverige. London har en komplex doft där både maltens sötma, humlens arom och den brittiska jäststammens fruktighet framträder. Smaken har samma tydliga råvarukaraktär; från malten kommer smak av knäck och nötter, från humlen en rejäl beska men också kryddiga, gräsiga och fruktiga toner. Jästen bidrar med rondör, fruktighet och mjuka estrar. Eftersmaken är rund med en rejäl efterbeska.

 
London är en ale av brittisk typ. Den är smakrik med rejäl beska och stor maltsmak. Den passar bra till rejäl mat som grytor och gratänger men kan också med fördel njutas till skaldjur såsom krabba eller räkor med aioli. Traditionellt är dock brittisk ale främst en pubangelägenhet det vill säga en sällskapsdryck.

3 sorters malt: Pilsner-, ljus karamell-, mörk karamellmalt.
4 sorters humle: First Gold, Sovereign, Opal och Hallertau Tradition

Panelen tyckte:

“Rätt ok, mild smak, god efter mer klunkar, smakar som man kör i England – fel, tja…!, bäsk men blaskig, var helt ok, god å fyllig”

 

 EKO lager 4,5% – Ljus ekologisk lager

 

Panelen tyckte:

 

“Besk doft, söt smak, ganska god, inte god, mjuk doft av sommarfrukter, lika lättdrucken som Coca Cola under en hård baksmälla på Sweden Rock, liten bärsmak… men var är ölet, en helt ok öl som är fräsch, en syrlig touch, lite fadd smak… kanske lite blaskig, vattnig och hämndlysten, bakfyllesmak,

 

Blåkulla 4,8% – Ekologisk Ale -
(Systembolaget nr 1395)

 Vår ekologiska påsköl! När vi utvecklade Blåkulla sneglade vi på den klassiska Münchnerstilen. Münchens öl har alltid varit maltiga och fylliga med humlen på andrafiolen. Dessa mörka öl domineras av en brödig och rostad arom från malten medan humlearomen är liten men märkbar.

Blåkulla är en ekologisk ale med tydliga toner av lätt rostad malt. Högkvalitetshumle har använts för att ge både en ganska rejäl beska och trevlig humlearom. Efter primärjäsningen har ölet lagrats kallt under lång tid för att få traditionell lagerkaraktär. Är relativt stor och maltig med understöd av en fin balanserad beska samt en svag sötma med knäckigt anslag. Eftersmakens beska är mjuk och harmonierar med den brödiga maltsmaken.

5 sorters malt: Münchener-, pilsner-, ljus och mörk karamellmalt samt chokladmalt.
3 sorters humle: Northern Brewer, Saaz och Hersbrucker.

 

Panelen tyckte:
“Besk smak, inte god, ok, smakar gammal använd kvast använd av en oduschad häxa, ett snällt fatöl, luktar rostat men smakar inte så mycket, bra!, slinker nog ner lätt efter tre flaskor, mycket eftersmak,
ganska sträv rackare det här.”

 

Stort tack till:

Slottskällans Bryggeri

http://Slottskallan.se/

 

Comments are closed.