En semla, även kallad fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller, i versionen med varm mjölk, även hetvägg, är ett slags bulle eller bakelse av ljust vetebröd med söt fyllning med mandelmassa och grädde. Bullen förekommer i olika former i Skandinavien samt Finland och Baltikum, och är associerad med fastlagen innan påskfastan; särskilt fettisdagen men också blåmåndagen, då den äts enligt traditionen.

Ordet semla var från början endast beteckningen på själva den ljusa vetebullen, utan fyllning (jfr tyskans Semmel). En semla är på finlandssvenska vad som i Sverige kallas småfranska, fralla eller rundstycke. I Skåne och i andra delar av södra Sverige samt i de svenskspråkiga delarna av Finland heter bakelsen fastlagsbulle

Semlan äts traditionellt från fettisdagen och under hela fastan fram till påsk. I södra Sverige har den traditionellt ätits på fastlagsmåndagen (bullamåndag). Enligt muntlig tradition tillkom den moderna semlan genom att det var tillåtet att äta bröd under fastan men att man kunde förse detta med dolda godsaker för att smita undan fastebestämmelserna. Ordets ursprungliga betydelse, som bara avsåg vetebullen, styrker måhända att detta är semlans ursprung. Samtidigt finns det de som anser att denna historik är en myt.

Enligt en alternativ historik åts semlan från början enbart på fettisdagen före påskfastan i större delen av landet.I Skåne åts dock fastlagsbullen enligt traditionen enbart på fastlagssöndagen, senare även veckorna före. När svenskarnas intresse för fastan minskade, blev det tradition att äta den varje tisdag under fastans sju veckor.

I dag börjar bageritillverkade semlor säljas strax efter jul (ibland till och med före jul) och finns tillgängliga varje dag fram till påsk.

Traditionellt åts semlan i en djup tallrik med varm mjölk, som ibland spetsats med en gnutta salt, för att bryta mot sötman, och i vissa delar av Sverige och Finland även med kanel pudrat över semlan. När semlan serveras på det sättet kan den även kallas hetvägg. Under andra halvan av 1900-talet började den dock allt mer betraktas som en sorts bakelse som äts utan mjölk, troligen som en följd av att den började serveras på konditorier. Vissa av dessa började även använda wienerbrödsdeg för att göra semlan ännu mer bakelselik. Traditionen att servera hetvägg har dock återinförts på ett flertal kaféer och konditorier under senare år, åtminstone i de större städerna. Semlor är också väldigt populära i Danmark.

I Sverige har det under slutet av 1900-talet och under 2000-talet varit en återkommande tradition av dagstidningar och sajter att utse “bästa semlan” inom olika geografiska områden, vilket medfört att det finns en otrolig mängd med utmärkelser.

I Sverige består semlor vanligen av en söt vetebulle, oftast kryddad med kardemumma, med avskuret lock. Under det florsockerpudrade locket finns en fyllning med mandelmassa och vispad grädde. Lokala varianter förekommer, dock aldrig med bär. I Västsverige ersätter man ibland florsockret med pärlsocker och hackad mandel. I Finland äter man dessutom en variant med sylt, vanligtvis hallon, i stället för mandelmassa. Fastlagsbullar med mandelmassa brukar i Finland dekoreras med mandelflarn och eventuellt också florsocker, medan syltversionen enbart har florsocker. I Norge har semlor genomgående sylt i stället för mandelmassa.

Källa: wikipedia

 

 

Semlor med hemgjord mandelmassa :

 

6-7 st

Du behöver:
75 g smör
2,5 dl mjölk
½paket jäst för söta degar (25 g)
½ dl kesella (rumsvarm)
1 dl strösocker
1 st ägg (rumsvarma)
½ tsk salt
1 l vetemjöl
1 msk Kardemumma

Fyllning
150 g Sötmandel
2 dl ovispad grädde
1 dl florsocker
Lite brödgröp

Till servering
3-5 dl Vispad grädde
Florsocker

 

Låt oss göra semlor

1. Ta först fram alla ingredienser så att de är rumstempererade när du börjar baka.

2. Smula jästen i en stor bunke och häll allt socker över den, låt detta stå och lösa upp sig ett tag.

3. Under tiden smälter smöret och häll på mjölken, låt det bli fingervarmt.

4. Häll vätskan över jästen samt tillsätt nystött kardemumma.

5. Nu kan du blanda ner de rumsvarma äggen, och den rumsvarma kesellan, saltet och mjölet. Arbeta ihop tills du har en fin och smidig deg.

>>>Tryck för att se film<<<

Låt den jäsa i ca 40 minuter under handduk.

6. Dela degen i 6-8 delar och Rulla bollar av degen, ställ dem på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under duk i 30 minuter.

>>>Tryck för att se film<<<

7. Pensla med vispat ägg och grädda mitt i ugnen i 175 grader i 10-12 minuter,
eller tills de är genomgräddade och har en fin gyllengul färg.

 

8. Låt bullarna svalna och skär sedan av ett lock på varje bulle.

Fyllningen:

9. Mixa Sötmandeln, florsocker och grädden till en slätt fyllning.

10. Gröp ur ett litet hål i varje bulle och blanda ihop med fyllningen.

11. Spritsa grädde över fyllningen och lägg på locket.

12. Sikta över florsocker och ät….

 

 

Comments are closed.