Följande viner Hittar du hos:

 

 

http://www.the-wine-company.se/

 

 

Sessantanni Primitivo di Manduria 2007

 

Sessantanni Primitivo di Manduria 2007 kommer från Apulien i Italien. En helt ny bekantskap som var mycket trevligt att dricka. Primitivodruvan är italienaren som liknar den kaliforniska Zinfandeldruvan. De har tom sitt ursprung ur samma urdruva från Dalmatien. En mörkröd primadonna möter glaset. Det är ljusgröna tanniner och en komplex, fyllig smak. Ett koncentrerat intensivt och generöst vin vars smak dröjer sig kvar. Det här vinet vinner på lagring, 2-3 år eftersom det finns en liten bitter eftersmak som pekar på att vinet har lite mognad kvar. Kraften i vinet gör att ett glas eller två är nog. Ett mineralvatten som kavaljer krävs för uppfriskande av gommen. Ett minus är den tunga flaskan MEN den är maffig.

 

Mat

I all enkelhet ihop med vällagrade hårdostar som tex parmesan och Västerbotten. Lite kraftigare maträtter med dessa ostar fungerar garanterat bra. Rött kött, gillat/stekt eller en viltgryta. Jag skulle själv laga ett ankbröst med balsamicosås. Till detta jordärtskockspuré och smörslungad kål med strimlad parmaskinka. Vill man experimentera ska man ta en fin mörk choklad till vinet.

 

 

 

Panelen tyckte:

 

“Väldigt gott vin, men var detta så märkvärdigt det här, mums… jag gillar när det är kryddigt, det här är säkert gott till en god italiensk köttfrossa, mycket alkohol tror jag, doften var bättre än smaken, sött rött vin, nää… kärvt å surt”

 

 

 

 

 

Chateau de l’Orangerie de Luc

 

En liten bångstyrig ungdomlighet den här flaskan. Detta är inte direkt en fruktskål med sötma men det är fullt ös i flaskan. Ett mörkrött, lite kryddigt vin där man både finner mörka, lite rökiga träslag, lite torv och pepparton. Lite alkoholstickig tuff smak som trots detta är inbjudande. Spritigheten kan man få bort genom att kyla vinet några grader. Doftar södra Frankrike lång väg. Det doftar mörka körsbär, hallon, viss lakrits och örter. Träinslagen kommer från faten men de tar inte över. Inte så finstämd i tonen utan är snarare ett uppnosigt ego på flaska. Tanninerna finns där och pockar på uppmärksamhet. En ganska lång torr eftersmak. Det är ett ungt charmigt vin som kan vinna på lagring i några år.

 

 

 

Mat

En mustig köttgryta, charkpicknick eller kyld ihop med luft precis som det är.

 

 

 

Panelen tyckte:

 

“Ung, sträv, den här va ju också god, bra skit!, jag gillade det här, jisses!”

 

 

 

 

 

Palazzo Antinori 2008

 

Halloj, den här var spännande… på ett bra sätt! Vinet har en utpräglad djupt rubinröd personlighet med rejäla dofter av körsbärslikör, svarta vinbär, fikon och orientalisk tobak. En försiktig doft av ekfat leker runt alla de andra dofterna. Vinet rullar elegant runt i munnen, lugnt och harmoniskt väcker det smaklökarna gång på gång. En stark toskansk hjälte med mjuka fina tanniner. Familjen Antinori har alltid fått fram högklassigt vin, och de har funnits sedan 1385! Respektingivande kunskap har detta gett och det märks, 100% Toscana i varje droppe.

 

 

 

Mat

Utgå ifrån pecorino och rosmarin och sväng ihop en pasta, risotto eller en pizza. Små rostade crostinis eller storebror bruschettan som kompisar vid mingel. Lägg till efter behag: vitlök, tomathack, olivpasta, karljohansvamp, parmesan, charkuterier. En härlig grillad kyckling al limone eller tänk out of the box och kör en amerikans barbecue!

 

 

 

Panelen tyckte:

 

“Mjuk, mild, söt, den var jättegod, lite parfymig (som mormors rosenbösparfym), litet lätt pirr på tungan, fungerade utmärkt till förrätten, liten syra på slutet, åh va gott till förrätten”

 

 

 

 

 

 

 

Mas de Guiot 2009

 

Vingodset Mas de Guit har lite av en kultstatus i USA. Trots det är det bra priser och hög kvalitét vi möter. Här har vi ett vin av druvorna grenache och syrah som ger oss dofter av plommon, peppar, moreller, blå plommon och lavendel. Dessa återkommer även i gommen ihop med svarta vinbär, björnbär och en del örter. Vinet är som sammet, en medelfyllig purpurfärgad drickbar sammet som lämnar en ganska lång eftersmak. Det här är ett vin som kan samsas med rött kött men är trots detta inte en tungviktare.

 

Mat

Ett vin att njutas till en fajitas, grillad hamburgare, grillat mörkt kött men även grillad kyckling. Kamperar gott med lite kraftigare rätter. Vinet får mig att längta till sommarens grillfester, där hör det verkligen hemma.

 

 

 

Panelen tyckte:

 

“Kryddigt, pepparsmak, publikt vin, något strävt, fullt av smaker”

 

 

 

 

 

 

 

Champagne Barons de Rothschild Brut

 

Här har vi flaggskeppet bland Rothschilds champagne. Eftersom bubblor som heter champagne är det bästa jag vet så är jag en hård domare. Det måste bubbla rätt, och det gör det! Denna champagne är GOD. Exklusivt god utan att kosta skjortan. Vi testade brut men det finns även två syskon: ros och blanc de blancs. Alla tre non vintage. Bruten är en lite torrare variant utan restsockret. Smaken är rik, krispig, och lite nötig. Gröna äpplen och citronmineral rullar upp i gommen. Bra rund balans med mogna försiktiga nyanser. En högklassig champagne helt enkelt! Fantastiskt gott och borde finnas hemma som akuthjälp/lösning om man får oväntat besök. Bjud hellre på det här än på kaffe!

 

 

 

Mat:

 

Champangen passar till allt, svårt att tänka sig vad detta vin skulle skära sig med. Som mattips rekommenderas tex Pilgrimsmusslor från Provence: bacon, rostade tomater, olivolja, persilja, timjan, haricots verts, smör och vitlök.

 

Panelen tyckte:

 

“Underbart, nej… finns det inte mer, så fräscht, passar ju till allt, mmm… och jag gillar inte mousserande egentligen”

 

 

 

 

 

Ravenswood Zinfandel

 

 

 

 

 

Ravenswood i USA började småskaligt 1976 för att bli en av de ledande vinproducenterna. Zinfandeldruvan är den som man arbetar med mest. De har en härlig inställning att göra “no wimpy wines” och de lyckas bra! Vinerna har karaktär och personlighet. Detta gäller från deras billigaste viner upp till klassiker. Alla deras viner är alltså väl värda att söka rätt på. Låt gärna vinet mogna till ca 1-2 år. Detta vin har en måttlig alkoholkoncentration med massa goda bär som visslar runt i gommen. Zinfandeln kan annars bli lite övermogen och dra sig mot ett portvin men inte den här.

 

 

 

Mat:

 

Det här ställer jag fram till husmanskosten! Oxbringa, med råstekt potatis eller en honungsglaserad oxbringa. Det lilla sötaktiga inslaget kommer passa utmärkt. Eller varför inte en härlig köttfärslimpa med rårörda lingon och potatis. Vill dock tillägga som den sommarnörd jag är att även grillat kött, korvar med tillbehör bli toppen ihop med denna flarra.

 

 

 

 

 

Panelen tyckte:

 

“Det var ju gott det här, ett riktigt sommarvin, bortskämda små druvor det här, va var det för fel på det?, får jag kyla det lite… snälla, va e de utblandat med?, en neutral och omogen tonåring, smakar tåludd. Är det tillverkat manuellt, lite sträv och stram eftersmak”

 

 

Maten under kvällen kom från www.Annasfest.se

 

 

 

 

 

 


 

I Samarbete med:

 

 

 

 

 

http://www.the-wine-company.se/

 

Comments are closed.