Ja frågan är bra: Varför ekologisk mat?

Som kock ser jag att kvalitén på det ekologiska livsmedlet är mycket bättre men hållbarheten är kortare. Egentligen ganska självklart när produkten är ren från massa gifter och bekämpningsmedel.

Framför allt när det gäller köttsidan med ekologiskt odlat är kvalitén hundra gånger bättre. Visst ekoköttet är dyrare men ta till exempel ekologisk köttfärs. Produkten har mindre vätska i själva färsen och svinnet blir mindre. Samma gäller med en ekologisk fransyska som knappt drar ihop sig vid tillagningen jämförts med “vanligt” kött som tappar mycket vikt vid tillagningen.

 

Vi väljer oftast bort ekologisk mat av skälet att det är dyrt. Får vi dock upp ögonen angående detta ökar vår kunskap om råvarorna. Det gäller både kunskapen om ekologiska produkter som kunskapen om ”vanliga” produkter. Varför köper man till exempel kycklingfilé med massa vatten inpumpat i sig, paprika med rester från tjugonio olika bekämpningsmedel och smörgåspålägg med massa E-nummer, saltlösning och socker? Genom ekologisk odling minskar användningen av gifter och konstgödsel vilket på olika sätt gynnar miljön och människors hälsa.

 

Argument för att använda ekologiskt odlade produkter:

Ekologiska bönder använder inte kemiska bekämpningsmedel. I 44% av alla vattenprov som togs i Sverige 1985- 2001 hittades rester av olika kemiska bekämpningsmedel. Dessa hade läckt från åkrarna till vattendragen. När bekämpningsmedel kommer ut i naturen kan de på olika sätt skada växter och djur (inklusive människor) genom exempelvis nedsatt fruktsamhet och rubbad ämnesomsättning.

Bönderna sprutar bekämpningsmedel mot ogräs, insekter och svamp som man inte vill ha i sina odlingar men även andra växter och djur dör av medlen. Det blir färre blommor i fälten vilket leder till färre humlor, fjärilar och fåglar. På en ekologisk gård sprutar inte bonden och därför finns det också ett rikare djurliv i och omkring odlingarna.

 

Det ekologiska jordbruket strävar efter att hushålla med tillgångar och utnyttja resurser som finns på platsen. Den ekologiska bonden odlar själv en stor del av fodret till sina djur och sprider sedan deras gödsel tillbaka till åkern. Det gör att mer av näringsämnena cirkulerar lokalt. Istället för att köpa in konstgödsel odlar den ekologiska bonden klöver för att fånga luftens kväve och göra det tillgängligt för växterna. Eftersom det går åt mycket energi för att framställa och frakta konstgödsel kan även energianvändningen bli lägre på den ekologiska gården.

 

Det går åt 15 – 20 % mindre energi för att producera ekologisk mjölk jämfört med konventionell.

Den som odlar ekologiskt behöver inte skydda sig mot farliga kemiska bekämpningsmedel. Det är viktigt, inte minst för odlare i tredje världen som inte har råd med dyr skyddsutrustning och därför löper stor risk att få bekämpningsmedel i sig.

Den ekologiska maten har fått växa och mogna på sina egna villkor, utan syntetiska kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Syntetiska färgämnen, smakämnen, sötningsmedel eller aromämnen, härdade fetter eller genmodifierade organismer tillåts inte vid framställningen av KRAV-märkta livsmedel. Ekologiska kor äter mycket klöver och gräs som visat sig öka halten av den nyttiga Omega-3-fettsyran i kött och mjölk. Det finns också undersökningar som visat på mer C-vitamin och naturliga antioxidanter i ekologiska grönsaker.

Framför allt gäller det din egen hälsa och kropp, dina barns hälsa och kropp. Kvalitén och smaken är mycket bättre och med bra råvaror blir matlagningen lättare och godare. Det är inte alltid kocken som gör maten utan råvarorna som gör kocken.

Comments are closed.