Ät fisk till nyår!

Varför ska vi svenskar alltid äta kött till nyår?
Varför inte lägga pengarna på ett härlig god fiskbit?
Kanske är det för att vi tycker det är svårt att laga fisken och känner oss tryggare med kött.

Har man många gäster man ska laga mat på till nyår är fisk i ugnen perfekt.
Fisken kan förberedas dagen före och man
behöver inte koka eller stå och steka en massa på spisen.

Här kommer en 3 rätters fisk och skaldjursmeny till nyår. Gör som jag våga prova något nytt!

  

  • Havskräftsallad med citrusfrukter och chili

  • Ugnsgratinerad Torsk(kolja, Hälleflundra, Marulk) m ört och vitlöksmarinad, ugnsbakade kvisttomater.
    Serveras m potatis och palsternackspuré toppad med dill.

  • Vit chokladpanacotta med passionsfrukt

 

Mer Tips:

(Tryck på Texterna)

Förrätter:

Trattkantarellsoppa 

Sparrissoppa med lite vin 

Krämig Blomkålsoppa

Varmrätter:
 
Fisk och Skaldjursgryta

Boef bourguignon

Fläskfilégryta med vitlök

 

Desserter:

Cremé brulée med varm jordgubbskompott

Hallonsorbet med lite lime

Dessert Passion

 

 

 

Recepten är till 4 personer:

 

Förrätten:

 

Du behöver:

500-600 g havskräftor
1 Citron
2 Apelsiner
2 Lime
1 röd Chili
1 knippe färsk dill
½ dl olivolja
100 g Ruccolasallad
2 Tomater

Låt oss göra på mitt sätt:

1. Skölj ruccolan noga och låt den torka.

2.Riv skalet från citrusfrukterna och  filéa sedan citrusfrukterna lägg allt i en skål

3. Hacka över färsk dill och chilin

4. Skala skaldjuren och blanda runt med olivoljan i salladen innan servering.

Toppa med lite svartpeppar och hackade tomater

 

Varmrätt:

Du behöver:

800 g fiskfilé
1 kruka Persilja
2 krukor Dill ( 1 till serveringen)
1 kruka Gräslök
2 dl olivolja
1-2 vitlöksbitar
300 g kvisttomater
1 kg Mjölig potatis
600g palsternacka
100 g Smör
3-5 dl mjöl
Salt
peppar
Låt oss göra på mitt sätt:

1. Skala potatisen och palsternackan.

2. Portionera upp fisken i en smörad ugnsform

3. Lägg tomaterna runt om fisken.

4. Mixa olivolja,vitlök, persilja, dill och gräslöken i 5 min.

5. Häll örtoljan över fisken, tillsätt salt och peppar innan den går in i ugnen (ej salt dagen före!)

6.Dela palsternackan i mindre bitar och koka upp i 10 min, tillsätt sedan potatisen och lite salt.
Koka i ca 20 min eller till potatisen är mjuk.

7. Smält smör och tillsätt mjölken, salt och peppar

8. Låt potatis och palsternackan ånga av i kastrullen innan du tillsätter mjölkblandningen och vispar runt med en elvisp.

Smaka av med salt och peppar, ställ sedan moset åt sidan med lock och baka av fisken i 225 grader i ca 10 min max 55 grader i temp!Lägg upp fisken med tomater på en snygg tallrik och klicka ut moset som du toppar med nyhackad dill!

Servera!

 

Desserten:

Du behöver:

4 dl Grädde
1 dl Mjölk
1/2 tsk Vaniljpulver
2 Gelatinblad
100 g Vit choklad av bästa kvalité
4 passionsfrukter

Låt oss göra dessert på mitt sätt:

1.Lägg gelatinet i kallt vatten.
2.Blanda allt i en kastrull och låt det koka upp, dra sedan åt sidan.

3. Hacka chokladen i mindre bitar.Vispa sedan ner chokladen i kastrullen

4.Krama ur gelatinbladen noga och vispa ner i kastrullen.

5.Låt kastrullen stå och svalna något.
(vi vill inte att vaniljpulvret ska sjunka till botten när vi häller  upp i dessertformar, därför låter vi kastrullens innehåll tjockna lite).

6.Häll upp i passande glas eller formar, in i kylen 3 timmar eller över natten.
7. Dela och pressa över 1 passionsfrukt i varje glass innan serveringen .

 GOTT NYTT ÅR!

Önskar



Comments are closed.