www.stockholmskonfektyr.com


 

Vanini

 

På 1940-talet grundade Silvio Agostoni och hans fru Carolina Vanini ICAM (Industria Cioccolato ed Affini Morbegano), ett chokladproducerande företag som med stor hängivenhet ägnade sig åt att ta fram och sälja chokladprodukter av högsta kvalitet, både under sitt eget märke och åt andra, med en stark närvaro på den ekologiska och rättvisemärkta marknaden.

 

Än idag drivs företaget av familjens medlemmar efter del mål och värderingar som utarbetades av grundarna. Det viktigaste är en exceptionell nära inblandning i var och en av de aspekter som rör både råvarukedjan och hela produktionsprocessen.

 

Vanini Chokladprovningsask 6 x 155 gr

En vacker chokladprovningsask med 36 provningsbitar i 6 olika sorters choklad från vit till mörk. En perfekt ask om man vill ha en egen chokladprovning.

 

Innehåll: Socker, kakaosmör, kakao, mjölkpulver, kakaomassa, vattenfritt mjölkfett, Bourbon vanilj.

 

Kakaohalt: 30-75 % Bönor: Criollo, Trinitario & Forastero Produktionsland: Italien

 

 

Extra Cremoso – 39%

 

Första intrycket är lent, mjukt och underbart! Det smakar gräddchoklad med en ton av kola. Man ska dock inte missta sig för det. Det finns en fyllig tydlig kakaosmak. Smaken rullar runt i munnen och stannar kvar länge men utan att bli vare sig för stark eller för mesig. En favorit!
Tillverkaren föreslår: prova med en Sagrantino Passito, en söt Amarascati vin, ett grekiskt Mavrodaphne eller en valnötslikör.

 

Panelen tyckte: Guuud va god! – Åh! – Oj jäklar va god! – Vem tog den sista biten?

Cocoa Rich Intenso – 49%

 

En behaglig bitterhet dyker upp i denna utmärkta choklad. Det är tydliga intensiva mörka toner i chokladen men de tar inte över utan överraskar bara munnen. En överraskande god kombination av mjölkchoklad och mörk choklad som lämnar en ren god smak i munnen. Även detta en storfavorit!

 

Tillverkaren föreslår: prova till en Muffe Nobili.

 

Panelen tyckte: Jäkla bra chokladsmak – stunsig – fräsch rackare – skulle äta tabberas på den här – chokladen som får mej att bli egoist.

Madagascar Dark Chocolate – 70%

 

Här dyker en frisk syra på gommen och rullar glatt och busigt runt. Man hittar vilda skogshallon och andra röda bär. En lätt rökig ton kommer smygande och kina influerar genom svart the och rosépeppar

 

Tillverkaren föreslår: prova till: fruktlikörer, Banyuls (Frankrike), Chinati viner

 

Panelen tyckte: God – smakar bär – fruktig – lite lägereld där – frisk och fräsch

Ecuador Dark Chocolate – 73%

 

En hög kakaohalt kan vara a skrämmande för en del. Brukar generera en dominerande smak MEN i detta fall är smakerna rundade i kanterna och söta i munnen. Len honung möter gommen (tugga aldrig på choklad. Den ska smälta i gommen…), russin och en blommig ton dyker upp. En blyg visit av koriander medan doften tar oss till öppna spisen (lite rökig) till bakugnen.

 

Tillverkaren föreslår: prova till en Pineau de Charentes (mognat på Cognacsfat), en Grappa eller andra aromatiska likörer. Honungsvinet Mead är även det en aspirant på sällskap till chokladen.

 

Panelen tyckte: Vuxenchoklad – inte så god – ej besk – mild – JA! – mmm… – stark personlighet.

Dominicana Dark Chocolate – 75%

 

En mörk choklad… doften ger oss toner av hasselnöt, krokan och mjölk. Även munnen upptäcker dessa smaker men berikas även med en eftersmak passande en gourmé: fin tobak ger chokladen en uthållighet i munnen.

 

Tillverkaren föreslår: en fylligt gammal rom, en singel malt – whisky som gifter sig otroligt bra med chokladens efterton av tobak.

 

Panelen tyckte: Beskare än den tidigare – bra – fruktig – vad smakar den? – , bra, fruktig, smak eller? – en utmanare, vill gå duell med smaklökarna.

Vanini White Vanilla Bourbon
(Vanini Bianco, 75 gram)

 

Krämig vit choklad med fyllig underbar smak av gräddmjölk och äkta Bourbonvanilj. Prickarna från vaniljstången förstärker känslan av lyx. En doft av grädde och smör möter näsan. Normalt gills inte vit choklad i min värld, det är nämligen inge chockad kvar

 

Tillverkaren föreslår: provas med glädje ihop med en Moscato passito from Sicily, stilla eller bubblande bordsvatten.

Innehåll: socker, kakaosmör, mjölkpulver, vattenfritt mjölkfett, Bourbon vanilj

 

KAKAOHALT: 30 % PRODUKTIONSLAND: Italien
Panelen tyckte: Crème fraiche-ig smak – inte så söt som vit choklad kan bli – inte jolmig – len och fin – riktigt bra vaniljsmak.

 

 

Vanini Extra fine milk chocolate with Sicilian almonds

 

En lite mörkare mjölkchoklad med intensiv smak i perfekt balans mellan mjölk och kakao smaksatt med sicilianska mandlar. Helt vansinnigt god! Man kan inte sluta äta.

 

Innehåll: mandel (25 %), kakaosmör, socker, mjölkpulver, kakaomassa, vattenfritt mjölkfett, Bourbon vanilj.

 

KAKAOHALT: 49 % PRODUKTIONSLAND: Italien
Panelen tyckte: Åhhh… den tyckte jag om – bra smak – kunde vara mer rostad smak – görgod

 

 

 

Idilio Orgins

 

På Idilio Origins brinner alla för sin choklad dock kan passion utan talang falla platt på ansiktet. Speciellt om man är ett nytt bolag som vill erövra marknaden. Idilio Orgins lyckas på alla plan. Deras choklad är vinner pris efter pris.

 

Företagets namn Idilio, kommer från det spanska ordet för en kort dikt som firar romantiken: att leva som ett med naturen, eller en söt upplevelse, eller en liten skatt. Alla dessa chokladkakor med sin enkla, otroligt eleganta, vita förpackning passar den beskrivningen perfekt.

 

Bönans ursprung är avgörande när det gäller mörk choklad. Det är precis som med vin; sort, plats, mikroklimat och jordmånens sammansättning påverkar utgången. Schweiziska tillverkarna är kända för sin process som ger den färdiga chokladen en silkeslen textur.

 

VD:n Pascal Wirth och Niklaus Blumer har valt att specificera ursprung på chokladen och använder bara kakao och rörsocker till sina tolv chokladkakor de har i sortimentet.

 

Som chokofil vet man att detta verkligen ta fram bönans unika egenskap. De bestämmer rostning, kakaoproportion ihop med Sepp Schönbächler, VD och chef för utvecklingen på Felchlin. Felchlin är ett av de högst ansedda chokladbolagen i världen.

No1 Idilio Pure Porcelana Criollo Puro 74%, 80 gram

 

Chokladen är tillverkad av sällsynta Porcelana-bönan. Chokladen har toner av citrus och hallon som efterföljs av en kryddighet och lång eftersmak med nötaktig karaktär.

 

Man slås av Criollobönans runda rika och utvecklade smak. Den är tydlig i Idilios choklad! Denna chokladkaka vann bronsmedaljen från Academy of Chocolate i år och det väldigt välförtjänt. Mycket bra balanserad choklad där mixen av frukt, nötighet och jord är i sann och ren harmoni. En lång god eftersmak bidrar till dess unikhet.

 

 

 

Innehåll: Kakaomassa (74 %), kakaosmör och rörsocker BÖNOR: Porcelana (Criollo)
URSPRUNGSLAND: Zulia, Venezuela
PRODUKTIONSLAND: Schweiz

No2 Idilio Selection Amiari Meridena 72%

 

Nästa vinnare hos Idilio är denna. Guldmedaljör 2011 hos Academy of Chocolate. Här hittar vi Sur de Lago bönor från Venezuela, ett område söder om sjön Maracaibo. Detta val av bönor ger oss krämig, mild och fruktig smak. Texturen är än en gång fantastisk!
Innehåll:
Kakaomassa (72 %), kakaosmör och rörsocker BÖNOR: Blend URSPRUNGSLAND: Amazonia, Venezuela

 

PRODUKTIONSLAND: Schweiz

No12 Idilio Pure Finca Torres 72%

 

Deras sista chokladkaka, No12, är tre år ung. Bönorna växer i Venezuelas karibiska kusts sluttningar och har en unik potential. Texturen är förfinad och smaker som jord, kaffe, fikon, gräs och nötter ger en spännande sammansättning av jordnära elegans och förförisk vild kaxighet. Detta koncept gav Idilio silvermedaljen år 2011 från Academy of Chocolate i London. Inte ett dugg förvånande!

 

 

Innehåll: Kakaomassa (72 %), kakaosmör och rörsocker BÖNOR: Blend URSPRUNGSLAND: Venezuela
PRODUKTIONSLAND: Schweiz

 

 

 

Tobago Cocoa Estate

 

Tobago Cocoa Estate ligger inbäddat i de grönskande kullarna på Tobago med utsikt över Atlanten. Trinidad och Tobago är unika i världen när det kommer till kakao. Historiskt sett är det sett som födelseorten av Trinitario kakao. På Tobago Cocoa Estate WI Ltd man sammanföra unik jord och kulinariska sidor. Här kan man få lära sig allt om kakaons historia på Tobago.

 

 

Tobago Estate Chocolate W.I, Single Origin 70%

 

Pralus experimenterade fram denna exklusiva plantagechokladkaka med bönor från endast ett plantage. Pralus har en mörk stil på sin choklad och Trinitarobönan är ganska mild så hur får man ihop stil och innehåll?

 

Chokladen än speciell tack vare Pralus signatur. Chokladen har en otrolig sammetslen glans och ett extremt trevligt temperament och en stil som går långt. Man hittar romrussin, farinsocker blandat med skog och bärighet i en ganska ljus första smak. Kaffet dyker dock upp ganska snart ihop med inslag av gräs och rött vin. Smakerna ligger som i lager dock kunde den varit något slätare och haft bättre smälta. Man kan bara hoppas att detta bara är början av en hel serie mästarchoklad från plantaget och Pralus. En komplex smak som håller länge! Denna choklad vann “Great Taste Gold” 2011

 

Innehåll: kakaomassa (70%), socker, kakaosmör, GMO-frisojalecitin (GMO Free)

 

BÖNOR: Trinitario

 

URSPRUNGSLAND: Tobago

 

PRODUKTIONSLAND: Frankrike

 

I Samarbete med:

www.stockholmskonfektyr.com/

 

 

 

Comments are closed.