Jag har alltid gått och sneglat på bakplåtspapper i silikon! Fundersamt glott på dem och undrat: hygieniskt? smart? nackdelar? Och även tyckt de är dyra. Så varför inte testa en bakduk? Bakduken vi testat från Lékué är tillverkad av platina silikon (samma som spritsen som recenserats tidigare). Materialet tål temperatur upp till 260 grader. Företaget Lékué är noggranna! De gör ständiga tester för att fastställa att deras produkter är säkra att använda ihop med livsmedel, och det är de! Ingen smakförändring eller annat negativt förekom. Företaget samarbetar med professionella kockar när de utformar sina produkter. Bakduken är non-stick och kan användas om och om igen. Även positivt att man inte behöver smörja med fett av något slag. Bakduken är mjuk och enkel att förvara. Bara att rulla ihop och stoppa undan. Skulle den råka bli klämd så förändras inte formen. Används både i värme och i kyla, i ugn och i mikro och går att rengöra i diskmaskin.

 

När det kommer till bakformar i silikon så är jag lite negativt inställd. De ger dålig färg på bakverken och en gyllenbrun färg är A & O för mig. De djupa formarna i silikon använder jag därför till kalla, frusna desserter eller annat. Så med den kunskapen i bagaget kastar jag mig över bakduken…

 

 

 

 

När det kommer till bakning är bakduken i silikon värd precis varenda krona. Lätt att göra rent, lätt att förvara och fantastiskt att knåda deg på. Ingenting fastnar, inget mjöl eller fett behövs. Att baka med glutenfritt mjöl är ofta en kletig historia. Degen bör vara lös och den är då mer än kladdig. Att baka ut den på bakduken var suveränt. Visst använde jag lite mjöl på mina händer men jag slapp att degen bet i underlaget och jag behövde inte på långa vägar använda så mkt glutenfri stärkelse som jag brukar. Stort plus! Här ska man dock tänka på att ha en särskild bakduk som man enbart använder till glutenfria produkter.

 

 

Det är ju en bakduk så att baka till exempel småkakor, pizza, bullar, bröd borde gå som en dans. Det gjorde det! Särskilt nöjd med pizzan. Här ska man dock tänka på att inte skära med vass kniv i bakduken. Alla de andra bakverken nästan hoppade av bakduken själva. När jag bakade rulltårta med bakduken i botten så var det nästan som att rulla sushi. Sockerkakan släppte med enkelhet och bakduken är så mjuk så det formade sig väldigt bra.

 

Jag arbetar mycket med Isomalt (en luktlös, vit, kristallik substans som innehåller omkring 5% vatten) och var även nyfiken hur bakplåten skulle bete sig med denna. Isomalten värms upp på olika sätt för att sedan modelleras till olika former. Man använder även färger i Isomalten för att få marmorering eller mönster.

Här hittade ju jag mitt område för denna bakduk. Den uppförde sig exemplariskt i ugnen och Isomalten blev perfekt tack vare tyngden som bakduken har. Ett vanligt bakplåtspapper väger inget och ger därför sämre struktur. När jag färgade Isomalten så blev bakduken inte missfärgad av färgen, vilket gör att den ser och håller sig fräschare. En mycket nöjd Isomaltsockerbagare!

 

 

 

Produkt:

 

Designade och tillverkade i Spanien.

Tillverkad av 100% Platinum Silicone

Finns i två storlekar: 60cm x 40cm och 30 x 40 cm

Klarar -60°C till 260°C.

Lätt att rengöra och förvara

Återanvändningsbara

Non Stick

Diskmaskin och ugnssäker

Mikrovågsugn och fryssäker

2 års garanti

Comments are closed.