www.osthallen.se

Alla läckra produkter du kommer läsa om i denna recension finns att köpa hos Osthallen i Vänersborg. Denna lilla fina butik, som är fylld med så enormt mycket gott, är ett stycke historia i sej. Det är nämligen Sveriges äldsta ostbutik! Någon gång på 1800-talet öppnade en ost och mjölkbutik på Edsgatan i Vänersborg. Där såldes även socker och ägg. Den var flitigt besökt då det var enkelt att med häst och vagn stanna utanför för att handla.

Osthallen varierar sitt sortiment efter kundernas önskningar och behov. Ägaren Teres är ständigt på jakt efter nya fantastiska smaker till sin fina lilla butik med det stora sortimentet. Endast det bästa kommer in i hennes hyllor. Med en gedigen bakgrund diplomerad fisk och skaldjurskock och utbildad inom ost, vin & choklad så vet hon hur saker ska smaka. Hon har även en förkärlek för rena råvaror, vilket knyter henne till Food, Passion & Life’s filosofi. Det här är butiken man besöker ofta för att inte missa någon av de goda produkter Teres får tag på. Sprudlande berättar hon om vad hon har i hyllorna, vad som ska komma och att hon ska iväg och träffa leverantörer i Spanien.

En kul historia är att Osthallen faktiskt är ett impulsköp av Teres. Hela affären blev klar på en fm och det var för fyra år sedan… tåget rullar på och bland hyllor och produkter stortrivs Terese, Lena och deras kunder.

Osthallen ordnar ostprovningar i butiken för minst åtta och max tolv personer. Är man fler kommer de gärna hem till er eller till företaget. Man bestämmer själv inriktning på provningen.

Vill man prova choklad i alla dess former med drycker finns den möjligheten också. Osthallen garanterar en lärorik och trevlig kväll med mycket smak och prat.

Är ni bortbjudna på kalas eller ska avtacka någon så rekommenderar vi Osthallens delikatesskorgar och ostfat. Vackra goda och en stor glädje att få. Så ska ni åka till en butik där ni hittar de bästa och godaste julklapparna… skynda till Teres!

Ni hittar Osthallen på Edsgatan 14 i Vänersborg. Ni når henne på telefon: 0521-109 23 och hennes öppettider är: Måndag 13-16, Tisdag – Fredag 10-18, Lördag 10-14

Hemsida:

www.osthallen.se

 

Mostarda

Är en senapsmarmelad, och i detta fall en italiensk ekologisk senapsmarmelad med smakerna Williamspäron och fikon. Senapskornen ger ett visst lite sting till marmeladen och ger en härlig kontrast till den fruktiga marmeladen.

Fikonmostarda

Panelen tyckte: 

Inte gott med dubbelkrämosten, passade till alla ostarna, god, den enda som matchade Brie de Meaux. 

Päronmostarda

Panelen tyckte: 

Tryffelbrie och mostardan var sött och gott, tar över smakar med sötman med bondost, väldigt söt, mycket god till franska hårdosten, god päronsmak, bäst med tryffelbrien.

Från chokladkungen Jan Hedh kommer följande två produkter. Jan är en man som vet vad han gör. En stor idol i min värld! De kokar sin marmelad, chutney och senap i kopparkastruller om 3-4 kg råvara per kok. Detta för att bevara smaken av råvaran till färdig produkt. De använder inga tillsatser som konserveringsmedel, pektin eller citronsyra. Allt för att kunna ge en garanti för ett hantverk med kvalitet. We like!!

Nyponmarmelad med grön kardemumma och havssalt

Denna fantastiska och c-vitaminrika sylt passar till de flesta smakrika, kraftiga ostar men också till en skiva paté eller på rostad brödkrutong som aptitretare.

Panelen tyckte:

Åhh god, nja ingen hit, fruktig, godast ren, bäst med St André.

Tomat, choklad & chilimarmelad

denna lite heta marmelad serverad varm med lite nyfrusen vaniljglass eller till en kraftigt smakande ost t ex Västerbotten eller Kvibille cheddar. Passar också som aptitretare på rostad brödkrutong med flingsalt och en god jungfru olivolja.

Panelen tyckte:

Blir inte så bra med vinet, inte jättegott med dubbelkrämosten, känner ingen tomat bara choklad, chokladen tar över, helt ok, spännande kombination, nästan godast ren, varför inte prova som glaze på revben

 

Fransk Bondost 27kr/hg

En klassisk fransk bondost som snabbt konstaterades vara en favorit hos många i panelen. Fanns inte en smula kvar av denna ost… Osten är tillverkard på pastöriserad komjölk. Lång och sanslöst god eftersmak. Kan gärna njutas naturell efter en god måltid. Gott med ett rött, dock inte för tungt, vin till denna ost. Annat gott till är nypon, bigarråer i marmeladform eller som färska goda bär.

 

Panelen tyckte:

Jättegott med chokladen, hög kvalitet, fin med pepparkakan, görgod, gräddig o smakrik, god med marmeladerna, man vill inte sluta äta, jättegod, doft av dansk ost, underbar med päronmostardan, underbar ost, denna med fikonmarmelad var en höjdare, fantastisk, krämig o fin, god smak/arom.

 

 

Saint André 34kr/hg dubbelcreme

 

Detta är en ost med högt mjölkfett men vad gör väl det annat än gott! Tillverkad av komjölk, finkornig och med ett skal av vitmögel. Tillverkad i Normandie-regionen och kommer normalt både som opastöriserad och som pastöriserad. En mjuk smörig konsistens möter i gom och på tungan. Denna ost smakar som en intensiv Brie. Den här osten ska inte sparas någon längre tid, ät upp inom en vecka. Tack vare den höga fetthalten så kan ost tex få vitt vin att smaka surt och metalliskt. Till den här osten väljer jag en skorpa, en öl eller gärna några bitar päron

 

 

Panelen tyckte:

Med nyponmarmelad var den god, bra utan tillbehör, besk, supergod, underbart krämig, god med pepparkakan, supergod med grisaknäcke o päronmostarda, väldigt krämig, passar bra till det mesta.

 

 

 

Brie de Meaux 25:50kr/hg opastöriserad

 

Brie de Meaux är en vitmögelost gjord på opastöriserad komjölk, osten mognar utifrån och in. Det är den opastöriserade mjölkens förtjänst att smaken har så många dimensioner och även att doften (eller stallodören som vissa vill kalla det) är så utvecklad. Brie de Meaux är skyddad av franska ursprungsmärkningen AOC. Detta är Brieostarnas kung och smakar allt från nöt till tryffel via champinjon. När osten i rumstemperatur fått blomma ut i smak och doft… jag då finns det inte mycket så slår denna goding.

Panelen tyckte:

 

Får inte grepp om den, en smakexplosion i munnen – smak på smak kommer fram, naturell, smakar

rödkål, inte god med chokladen, smakar blomkål, len i smaken men luktar illa, smakar kött, champinjonsmak längst in i gommen, god men ingen trevlig doft, krämig ost som aldrig skäms för sig, mmmm… mums – jag älskar den här osten!

 

Tryffelbrie 59kr/hg Fylld med äkta tryffel, opastöriserad.

 

Fransk gräddbrie som delats på mitten och fyllts med en krämig färskost smaksatt med tryffel. Osten får “läka ihop” och så har man en ljuvligt len och smakfull ost till dessert eller till ostbrickan. Himmelsk!

 

Panelen tyckte:

Godast själv, underbar ost, mjuk o mjäll, hittar inte tryffelsmaken, ljuvlig ost, brieostarnas kung, jättegott med pepparkaka, päronmostardan tar över, godare med choklad, mycket god, mycket god lång smak, mycket god tryffelsmak, godast ren på grisaknäcke.

 

 

 

Saint Agur 30kr/hg fransk grönmögel

Grön och gräddig är denna drottning av franska grönmögelostar. Lagom styrka så man slipper problemet att tungan krullar sig av ostens styrka. Den här osten är charmant! Krämig och len, en god sälta, bra syra och ovanligt krämig. Ska man lära sig äta grönmögelost så är detta osten man ska välja. Den funkar lika bra till ett gott öl som ett gott vin. Varför inte ett sött gott portvin! Till pepparkakor och fruktbröd är den självklar.

 

 

 

Panelen tyckte:

 

God, gräddig, bra pepparkaka, gott ihop med nyponmarmelad, gooood, gifte sig med glöggknäcket, len smak trots grönmögelost, nja, ganska mild, bra sting, fin eftersmak, totaly fab, bra sälta o smak här, kräver en kryddig pepparkaka.

 

 

 

I Samarbete med:

 

www.Osthallen.se

Comments are closed.