Alla läckra produkter du kommer läsa om i denna recension finns att köpa hos Osthallen i Vänersborg. Denna lilla fina butik, som är fylld med så enormt mycket gott, är ett stycke historia i sej. Det är nämligen Sveriges äldsta ostbutik! Någon gång på 1800-talet öppnade en ost och mjölkbutik på Edsgatan i Vänersborg. Där såldes även socker och ägg. Den var flitigt besökt då det var enkelt att med häst och vagn stanna utanför för att handla.

Osthallen varierar sitt sortiment efter kundernas önskningar och behov. Ägaren Teres är ständigt på jakt efter nya fantastiska smaker till sin fina lilla butik med det stora sortimentet. Endast det bästa kommer in i hennes hyllor. Med en gedigen bakgrund diplomerad fisk och skaldjurskock och utbildad inom ost, vin & choklad så vet hon hur saker ska smaka. Hon har även en förkärlek för rena råvaror, vilket knyter henne till Food, Passion & Life’s filosofi. Det här är butiken man besöker ofta för att inte missa någon av de goda produkter Terese får tag på. Sprudlande berättar hon om vad hon har i hyllorna, vad som ska komma och att hon ska iväg och träffa leverantörer i Spanien.

En kul historia är att Osthallen faktiskt är ett impulsköp av Teres. Hela affären blev klar på en fm och det var för fyra år sedan… tåget rullar på och bland hyllor och produkter stortrivs Terese, Lena och deras kunder.

Osthallen ordnar ostprovningar i butiken för minst åtta och max tolv personer. Är man fler kommer de gärna hem till er eller till företaget. Man bestämmer själv inriktning på provningen.
Vill man prova choklad i alla dess former med drycker finns den möjligheten också. Osthallen garanterar en lärorik och trevlig kväll med mycket smak och prat.

Är ni bortbjudna på kalas eller ska avtacka någon så rekommenderar vi Osthallens delikatesskorgar och ostfat. Vackra goda och en stor glädje att få. Så ska ni åka till en butik där ni hittar de bästa och godaste julklapparna… skynda till Teres!

Ni hittar Osthallen på Edsgatan 14 i Vänersborg. Ni når henne på telefon: 0521-109 23 och hennes öppettider är: Måndag 13-16, Tisdag – Fredag 10-18, Lördag 10-14
Hemsida: www.osthallen.se

Esteban – Bella Noche Från Osthallen i Vänersborg

Bella Noche är en svensk glögg med nytänkande i sin smakpalett. Även detta företag vill vidga vår sätt att dricka glögg. De har utvecklat bland annat drinktips för sina olika glöggar. Visionen är en traditionell glögg som görs moderna genom en touch av nutid. Att namnet Bella Noche sätter sig är en självklarhet, i alla fall för oss “julisar” – vi som älskar tiden från advent till… ja, gärna hela januari ut! När jag hör Bella Noche tänker jag på Kalle ankas julprogram kl 15:00 på julafton. Jag tycker namnet är en fullträff!

Bra är att glöggarna passar alla eftersom de från start är alkoholfria. Att sedan spetsa till dem med något av dryckesförslagen man får är bara kul och ger ännu en dimension till innehållet i flaskan.

Hos Esteban vann absolut Chili/Mandaringlöggen men även Pepparkaka och Hallon/Lakrits blev hyllade och uppmärksammade för sina personligheter.

 

Bella Noche Fikon & Cognac

En glögg utan alkohol vilket gör den mildare än de med alkohol. Doftar gott av kryddor och är inte för söt. Denna glögg passar utmärkt till julmingel med: choklad (gärna fikon variant), tryfflar: varför inte svarta vinbärstryffel, rödvinstryffel, cognacstryffel eller en ren mörk fruktig tryffel. Att bjuda fikon, rostade hasselnötter och brända mandlar till gifter sig fint.

Drinktips:

Santa Claus Christmas Dream: Servera varm med cognac och ett par skivor färska fikon.
Star of the Xmas Nite: Servera kall med Xanté, isbitar och ett par skivor päron.

Panelen tyckte:

Luktar som pepparkaka dock lite vattning och karaktärslös, hallonsaftseftersmak, bärig dock fadd på slutet, doftar kryddnejlika, god och mild julsmak, mycket doft, var är smaken?, smak av pepparkaka, ej för söt, ej spritsmak, utspädd eller?, absolut god men lite för saftig smak, någon slags bärglögg kanske?, mer syra än de tidigare.

 

 

Bella Noche Saffran & Choklad

 Ännu en trevlig mingelglögg! Här plockar vi fram saffran i mingelgodiset: saffranstryffel, romtryffel, apelsintryffel, mörk tryffel,

Drinktips:

Warm & Spicy: Servera varm med ljus rom, toppa med riven mjölkchoklad 36%.
Golden Night: Servera kall med isbitar med saffran, lagrad rom och en skvätt kakaolikör.

 

Panelen tyckte:

Luktar mandel, smakar saffran – mandel, smakar hela vägen, kanske lite vanilj, hmmm… är denna baserad på en rökig Islay?, mer saffransmak när den svalnar, nja, luktar choklad, smakar saffran, mäh… eftersmak av lussebulle, lite äppledoft/smak, gärna mer saffran, stramar i munnen, chokladen luktade mest – kändes inte, en blaskig rackare till, rätt så smaklös faktiskt.

Bella Noche Pepparkaka

En snäll pepparkakeglögg dock är det ju så det blir när pepparkakor är inblandat. Denna blandade vi en drink på “The Sparkling Winestar” men den hade inte ökat någon försäljning i en bar… behöver förmodligen stå och dra ett tag. Här plockar vi fram: pepparkakor, glöggtryffel, kaneltryffel, mandeltryffel som tilltugg. Även snömandlar (rostad mandel doppad i mörk choklad, pudrad med florsocker), kanelmandlar (mandel doppad i mjölkchoklad, rullade i kanel + florsocker) och Medieval mandlar (mandlar doppade i kraftig mörk choklad, rullade i kakao)

Drinktips:

Gingermen X-mas Dance: servera varm tillsammans med vaniljvodka, nejlikor och en kanelstång som drinkpinne.
The Sparkling Winterstar: servera kall tillsammans med vaniljvodka, lite skivad ingefära, krossad is och en kanelstång som drinkpinne.

 

Panelen tyckte:

Smakar riktig glögg, lite söt, GOD, smakar glögg, traditionell men lite för utspädd och fadd, NEJ!, mycket pepparkaksdoft, smakar blandsaft, hemsk, ej smak av pepparkaka, smakar glögg, söt, Hubba Bubba, helt ok, blaskigast so far, ej god

 

Bella Noche Hallon/Lakrits

Årets uppstickare och årets debutant med stjärnglans! Här började det pratas runt bordet, mumlades och ögonbryn åkte upp och ner. Någon frågade efter vodkan till drinken och någon sa “lördagsgodis”. Alla hade definitivt åsikter om den rackaren som trotsallt blev vän med alla till slut. Här smaskar man gärna på: hallon/lakritschoklad, lakritstryffel, hallontryffel, mörk kraftig tryffel.

 Drinktips:

Raspberry Magic: Servera kall med vodka, frusna hallon & en drinkpinne av lakritsrot. Black Dreams: Servera varm med Hallonvodka garnera med krossad Turkisk Peppar.

 

Panelen tyckte:

God, smakar bättre än vad den luktar, skogshallon, salmiak, god i skidbacken men inte runt granen, hallon, bra drag och sötma, bättre än de andra, doft av lakrits, godissmak, godis och vilda bär, nja… låt godis vara godis och glögg glögg men gott till drinkar!

 

Bella Noche Äpple & Kanel med vanilj

En äpple/kanel/vanlijglögg som nog kan vinna på att dubbleras i smakerna. Då blir den en riktig höjdare. Den här passar till chokladkaka, en julig äppelpaj, kaneltryfflar och Calvadostryffel. Spetsar man denna med lite Calvados så höjer den sig genast.

Drinktips:

Apple on the rocks: Servera kall med krossad is, Calvados, äppleskivor och en drinkpinne av kanelstång.
Appelpie: Servera varm med vaniljvodka, äppleskivor och pudra med kanel.

 Panelen tyckte:

Besk och inte god, tyvärr dalar smaken för fort, riktig glögg – bra, luktar inte så mycket, smakar alkohol, smakar gammalt, starkvin?, besk och stark, väldigt stark i början men sedan dör den ut, stark drink, inte poppis alls.

 

Bella Noche Mandarin & Chili

Den här mandarin/chiliglöggen gick hem hos alla. Den tog även priset genom att de flesta såg den som en sommardyck med. Här har företaget lyckats med att göra en produkt som säljer året om. På mingelbuffén här bjuder vi: apelsinchoklad, chilichoklad, Lemon Bitter-tryfflar, mörk chilitryffel, mörk apelsintryffel, chilimandlar och honungsrostade chili cashewnötter.

Drinktips:

Bloody Cold Winter: servera kall tillsammans med pepparvodka, mandarinjuice, mandarin och chili cider, frusna mandarinklyftor och en frusen grön chili som drinkpinne.

Warm & Hot Dreams: servera varm tillsammans med peppar eller mandarinvodka, skivade mandariner och strö några chiliflakes över.

 

Panelen tyckte:

Kall glögg var jättegott, svalkande, utmanare till isthe, helt ok, trevlig, fruktig, mycket kanelsmak, helt ok, frisk och fräsch, god svalkande, julig men skulle även funka på sommaren vid poolen.

 

 

I Samarbete med:

www.Osthallen.se

 

Comments are closed.