Ger ca 15 liter

Du behöver:
12 kg äpplen
12 liter vatten uppkokat och avsvalnat
2 msk Citronsyra
Ca 1 dl socker/liter must.

Har du en Råsaftcentrifuger? hoppa då över steg 1. Har du ingen hoppa då över steg 2

En råsaftcentrifug gör att saften får ett mycket färgrikare utseende och en mer kraftig smak. Allt går dessutom mycket snabbare så det är att rekommendera.

Låt oss göra must på mitt sätt:

1. Dela äpplena i 4-6 delar och lägg dem i en stor hink med vatten och citronsyran.

2. Kör äpplena i Råsaftcentrifugen och ta tillvara på både saft och skal i en stor hink, tillsätt vatten och citronsyra i hinken.

3. Låt det stå svalt i 3 dygn. Rör om 3 ggn om dagen.

4. Sila bort äpplena med en sildug eller en handduk.

5. Tillsätt ca 1 dl socker/liter avrunnen must (beror på sockerhalten i äpplena).

6.  Rör om till det löst sig och häll upp på väl rengjorda kalla flaskor.

7.  Förvara mörkt och svalt och ta fram i vinter

 

Musten kan spädas ut med vatten före servering.

Musten går även bra att värma med en kanelstång till jul, Perfekt Glögg!

2 Responses to “Äppelmust”

  1. Måste prova detta, skall få några påssar äpplen i morgon, så jag vet vad jag skall göra i helgen.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.