Gustavsberg tillverkar äkta porslin såsom serviser och konstgods i benporslin och stengods. Ingegerd Råman, Signe Persson Melin, Stig Lindberg och Margareta Hennix är exempel på konstnärer bakom vår design.

HushållsPorslinsFabriken (HPF), som varit i kontinuerlig drift sedan 1827, övertogs i ny regi 1996 då några av de anställda blev ägare.

Fabriken, som är Sveriges enda porslinsfabrik, märker sitt porslin med det välkända ankarmärket samt tillverkningsår och ”Made in Gustavsberg Sweden”. Bolaget är helt privatägt och producerar allt från massa till färdig produkt i de gamla fabrikslokalerna i Gustavsberg, 20 km öster om Stockholm.

Specialiteten är benporslin, som man är ensam om i hela Norden, med traditioner i fabriken från 1800-talets sista decennier. Fabriken tillverkar för både professionella kök och för privatkonsumenter. Monogramserviser, typ
vapen-, båt-, och företagsserviser är en specialitet

 

I samarbete med Gustavsbergs Porslinsfabrik har London W8:s Simon Davies och Tomas Cederlund tagit fram en ny dekor till Gustavsbergs klassiska porslinssortiment.

Ambitionen var att ta fram en dekor med personlig prägel samtidigt som den skulle ha en internationell och tidlös form. Resultatet blev Doppat i Glamour I – benporslin till vardagen med ett mönster i exklusiv platina.

Kollektionen, beståendes av tallrik, skål och mugg, kan gärna kompletteras med Gustavsbergs bassortiment av benporslin för att skapa en spännande blandning och ge vardagen lite flärd. “Det har varit en riktig ära att få skapa en dekor till Gustavsberg.

Det är ett företag med en anrik historia samt Nordens enda benporslinstillverkare”, säger Simon och Tomas. “Vår ambition har varit att kollektionen ska upplevas nyskapande och tilltala en bred mål-grupp. Den ska vara tidlös.”

Alla våra serviser (med undantag för Beatles) går att diska i diskmaskin. För att behålla porslinet glansigt så länge som möjligt bör du se till att tillsätta spolglansmedel. Det hjälper också till att undvika repor på tallrikarna.

Repor kan bl a orsakas av vissa metaller i vissa bestick, t ex grillknivar. Vanligast är dock svarta streck som är metall från framförallt bestck och inte repor i glasyren. Citronnsyra med lite vatten brukar hjälpa till att få bort dessa. Te och kaffe kan ge beläggningar. Genom att blanda maskin-diskmedel med hetvatten och låta stå ett par timmar, samt därefter diska och skölja noggrant så brukar beläggningen gå att få bort.

Efter en måltid är det bra om du försöker att skölja av porslinet så fort som möjligt. Viss mat innehåller starka syror som kan missfärga glasyren. Stålull, skurmedel eller liknande bör inte användas då dessa lätt mattar ner glasyren.

Kontrollera gärna att fotringen under tallriken inte har någon vass bit som sticker upp. Denna kan repa en annan tallrik. Slipa ner den med t ex ett fint sandpapper. Tänk också på att ställa tallrikarna på varandra i köksskåpet, inte skjuta in dem på varandra.

Benporslin är inte ugnseldfast, vilket dock stengods är. Allt vårt porslin gå utmärkt att ha i microvågsugn

 

 

Doppat i Glamour I – Skål 17 cm

Vitt porslin i tidlös dekor i platina av designduon Simon Davies och Thomas Cederlund, London W8.

Doppat i Glamour I – Bägare 300 ml

Vitt porslin i tidlös dekor i platina av designduon Simon Davies och Thomas Cederlund, London W8.


Doppat i Glamour I – Tallrik 22 cm

Vitt porslin i tidlös dekor i platina av designduon Simon Davies och Thomas Cederlund, London W8

Vill du läsa mer? Tryck då på Bilden.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.