Herrljunga (Saft & Vinfabrik) grundades 1911 av en fripastor som började tillverka sitt eget nattvardsvin. Sedan 1969 förknippas nog främst Herrljunga med cider. 2006 började de även sälja öl, 2009 kom glöggen till Herrljungas fabriker. Idag består Herrljungas sortiment även av källvatten, julmust, kommunionvin, lemonad och saft. Frågan vi har sökt svar på är om Herrljunga gör lika god saft som deras klassiska cider?

Herrljunga Cider har under sommaren KRAV-certifierat sin anläggning och lanserar nu olika ekologiska eller KRAV-certifierade produkter. Deras saft är helt utan tillsatser, inga konserveringsmedel och ska därför förvaras kallt. Består bara av frukt, bär och socker – för smakens skull. Enligt Herrljunga en saft för hela familjen och därför lät vi några familjer provsmaka saften.

 
 
 
 

Herrljunga jordgubbssaft

 

Vi var nog, barn som vuxna överens om att denna saft var SÖT och borde blandas ut mer än vad flaskan angav. Saften luktade mycket jordgubb men smakade inte lika mycket som doften gav löfte om.

Doftar jordgubb, Önos eller Bob? Luktar jordgubb men är det verkligen jordgubb, smakar som saft, SOCKER!! Björekulla? Smultron? Ingen syra alls… bara sött sött sött, bra getingfångare, flytande sockervadd, bör förmodligen spädas ut mer.

Smakar som mormors, luktar jordgubb, god, för söt, hallonsaft eller blandsaft, smultron, luktar hallon, smakar inte så mkt, äcklig jordgubb, smakar jordgubbskräm

 
 
 

Herrljunga blandsaft 
 

 

Blandsaften var inte lika söt som jordgubbssaften. Den smakade mörka bär och frukt, framförallt äpple. En helt ok blandsaft, sticker inte ut på något sätt.

Luktar äpple, hallon, olika bärsorter, blandsaft, inte lika söt som jordgubbssaften, mörka bär… mörkröd färg, rödblå ton

 

Herrljunga hallonsaft

 

Hallonsaften hade en lite syntetisk smak. Alla i panelen hade svårt att komma på vad det kunde vara för smak. Eftersom vi hade blindtest på saften så visste ingen vad det var de fick. Detta avslöjades senare.

Hallon, syntetisk smak, skogshallon, smakar inget alls ju, luktar konstigt, ingen syra här heller, bara sött än en gång!, var är bären, tråkig, rabarber…? Va?? Ren hallon??!! Den här doftar ju inget alls! Ljusröd (gul ton) saft

Hallon, luktar inget, jättegod, sådär, hallonsaft, känner ingen doft, vinbär kanske?, smakar som min gröt

Lite fakta om Torfolks saft/produkter: När Torfolks Gård startade var ambitionsnivån hög. De ville visa att det gick att göra världen lite bättre och grönare genom ekologisk mat utan gifter och tillsatser. Att de en dag ropade in en mustmaskin på auktion gjorde att saft och mustproduktionen kom igång. Idag gör de även sylt, marmelad och mos på gården. De tillverkar sex sorters saft och vi har testat två av deras sorter. Gå gärna in på deras hemsida via denna länk och se vilka bra och tydliga miljöpolicys de har och lever upp till:

http://www.torfolk.se/wp/?page_id=52

 

 

Torfolk Ekologisk saft av skogshallon

 

Detta var en god saft. Kändes det var skogshallon, det vill säga de hallon vi plockar vilt själva. Dock kom dessa hallon från Bosnien och man hoppas ju verkligen de är lika noga med det ekologiska som vi i Sverige är… Barnpanelen tyckte inte denna var så god men det kan bero på att saften innan var extremt söt och denna hade en mer normal sötma.

Det här är ju vinbär, röda och svarta (utan att lukta), väldigt söt, blandsaft? Godare än hallon, bäst hittills, hmm… är det jordgubb, björnbär…, va är det inte vinbär!, skogshallon… hoppas de är vilda, smakar ju inte hallon… smakar ju vinbär! Kravodlat från Bosnien, blåtonad vacker röd färg

Luktar starkt, konstigt, inget vidare, smakar bär, sämre än den förra, inte god alls, blandsaft, svart vinbär, luktar mammas saft, den smakar röda vinbär, inte så god

Herrljunga päron och äpplesaft

 

En mycket neutral saft som inte lämnade några avtryck alls. Jo, sött än en gång. Smakade bara obestämbar ljus saft. Doftade inget direkt heller. Barnen gillade den. Uppsakattade nog att det söta var tillbaka i glasen MEN det uppskattar inte föräldrar. Hittills har skogshallon från Torfolks varit bäst. Allt det söta från Herrljunga känns faktiskt omodernt.

Äpple… päron… smakar ju inget utav det. Nää, det smakar inget alls… sött. Socker socker socker… var är frukten? Är det syrup till sodastreamer? Men det är ju bara ljus saft!! Saknar kolsyra.

Känner bara plastlukten, päron, äpple, perfekt, min favorit hittills, (många glada miner runt bordet), smakar socker, päronsaft, den för söt men den är bäst hittills, smakar som flytande pärlsocker

 

 

Johannes rabarbersaft

 

Här blev panelen fintad och hemkokt saft serverades. Den hade mycket kraft och syra eftersom det var rabarbersaft.

Oj!! Va konstigt det blev i munnen nu, den här var bra, smakar sommar, den var go… men vad är det mer än rabarber i, nääähä du JOHANNES det är din hemkokta saft, men va god den var! Det sockriga är helt borta här. Herrljunga borde anställa Johannes som saftmakare!

RECEPTET på Saften hittar du HÄR

Torfolk Ekologisk rabarbersaft

 

Den här saften trodde nästan alla i panelen var en flädersaft. Det blev stora runda ögon när det avslöjades att det var rabarber. Än en gång så visar dock Torfolk att de håller klass, den här saften skulle flera i panelen köpa. En av panelmedlemmarna var redan Torfolkfans, svarta vinbärssaft användes flitigt till portersteken!

Fläder… hjortron, tranbär kanske, fläder med något konstigt, vindruvor, jag tycker om den, den här var in te illa, tranbär då kanske, gott… nu var det lite syra i saften, krusbär… nää… va! Smakar väl inte rabarber. Saknar tonen som den hemmagjorda hade… denna släcker ju törsten en sommardag!

Ouäää… sur… smakar citron och apelsin, väldigt sur, ganska go, fräsch och syrlig, fläder, mango, päron, diskmedel, doftar fläder, känner ingen doft, luktar fluor, smakar surt, den var god, nää, den här skulle jag inte be mamma köpa, fläder, päron/lime

 

Herrljunga apelsinsaft

 

Här har Herrljunga lyckats hålla sockret i schack. Något mindre sötma här och frukten lyfts fram lite mer. Dock når det ändå inte fram till deras konkurrenters apelsinsmaker. Det ska vrida till lite i käkarna av en spänstig syra. Syra som balanserar upp sötman.

Satans va gul, apelsinsaft eller? Smakar luden apelsin, mango, apelsinfestis, inte söt… men smakar inte mycket, en ren apelsinsmak… ingen bismak, oblandad smakar den sportdryck.

 

 

Johannes svartvinbärssaft

 

Ännu en fint av “testmoderatorn” men här parerade den nu lite misstänksamma panelen snyggt genom lite nedvärderande fraser till en början. Dock blev de grundligt lurade av kocken som till slut lyckade få sina lovord över saften.

Ser tjock ut, blodapelsin, hemmagjord, denna är redigt sur, stjärna i hatten för tillverkarna av denna, va är den inte hemmagjord! Den var naturlig, snygg färg, är det blåbär i?, skummet visar att den är hemmagjord

 

Herrljunga svartvinbärssaft

 

Det är ju trevligt när Herrljunga får avsluta så här för här är en rikgit god saft! Bra syra, bra sötma, tydlig smak. Den här är den av Herrljungas sortiment som kommer få följa med hem från affären.

Köpesvartvinbär med äpple, sur för att var Herrljunga, den är bra, inte så söt, fin kropp, hemma-i-garaget-firma…, medicinflaskor från 40-talet. Detta är den bästa från Herrljunga fanimej. Syran var riktigt bra!

 

Summa summarum så är det tyvärr inte så gott resultat för Herrljunga. De skulle vinna mycket på att få upp smakerna så de blir tydliga samt att jobba på att få syra att bryta sötman. Safterna är på tog för söta! Troligen bör de dessutom spädas mer än vad som står på flaskan. Detta kan ju vara en fördel för man får mer saft ut ur en flaska. Dock har de en svart vinbärssaft som är värd att shoppa loss på. Den var sorten som stack ut och skilde sig från de andra safterna.

Vinnarna i testet blev de hemkokta safterna. Detta är egentligen inte så konstigt, det är rena produkter gjorda på enbart bär och har inga fler frukter eller bär tillsatta. Det ger en hög koncentration i smakerna. Av producenterna är Torfolks saft verkligen är rekommendera. Vi ska försöka få till fler tester av deras produkter för att se ifall de håller lika hög kvalité rakt igenom sitt sortiment.

 

Tack till alla barn och vuxna i testpanelen.

Stor tack till:

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.