Ben & Jerry’s Homemade Inc. började tillverka och sälja glass 1978 i en ombyggd bensinmack i Burlington, Vermont. Grundarna är barndomsvännerna tillika hippierna Ben Cohen och Jerry Greenfield. De tog en femdollars brevkurs i glasstillverkning startade sedan Ben & Jerry’s.

Redan från början fanns en tydlig tanke om fairtrade och att gynna lokala bönder. Enbart färsk mjölk och grädde från traktens kossor användes. I glassarna stoppades bara sådant de själva gillade och jus större bitar desto bättre var det! Glassen blev snabbt vida känd och nådde en kultstatus som bär sig än idag. Glassen finns idag över hela världen. Hur mycket de än växer som företag har de ett starkt ansvar mot samhället. De har fler Fairtrade-glass i sitt sortiment än något annan glasstillverkare. De tar även ett stort socialt ansvar genom att utbilda, anställa människor som haft det svårt i livet. De ser till att leverantörerna av Fairtradeprodukter får rätt lön och rätt pris för sina varor.

Ben & Jerrys filosofi bygger på tre grundpelare: produkter av hög kvalitet, socialt ansvar och ekonomisk tillväxt. Genom detta tänk vinner både samhället och företaget på glassens framgång. Helt plötsligt känns de höga priserna för B & Js glass väldigt mycket mer ok

Läs mer om Fairtrade: www.info.fairtrade.net 

 

 

*Betyder Fairtrademärkt ingrediens

Chocolate Fudge Brownie – Fyllig chokladglass och stora tuggiga bitar av brownies.

Vatten, grädde, socker, kondenserad skummjölk, kakao, vetemjöl, smör, äggula från utehöns, ägg, glukos-fruktossirap, sojamjöl, stabiliseringsmedel, salt, bakpulver, vaniljextrakt.

Kakorna som ingår i denna glass bakas i ett New York-bageri som utbildar och anställer bland annat hemlösa. En mycket god sak som passar deras grundtanke.

Testpanelen tyckte: Kakorna i glassen var lite sega, precis som brownies ska vara men det gav en lite geggig effekt. Hade de varit lite mer knapriga så hade glassen fått mer struktur.

“Ser ut som en koblajja(barn), bara chokladglass ju, browniesmak?, oj, inga små kakbitar direkt, kakbitarnas konsistens är lite för mjuk. Det hade varit bättre om de var lite hårdare, …och mindre!”

 

 

Baked Alaska – Vaniljglass med virvlar av marshmallows och isbjörnar av vit choklad.

Vatten, grädde, socker, kondenserad skummjölk, glukossirap, äggula från utehöns, kokosfett, stabiliseringsmedel, helmjölkspulver, äggvitor, vaniljextrakt, smörfett, sojalecitin.

En glass som inspirerats av efterrätten Glace au Four men än mer viktigt: av Alaskas smältande glaciärer. Även denna glass tar upp deras omvärldstänk.

Testpanelen tyckte: Den här glassen klöv panelen i två delar. Antingen gillade man eller så blev glassen anonym. Barnen gillade den mycket.

“Detta är ju fikaglass, vit choklad, mmm, intetsägande, bara chokladen var god, inte min favorit, den var min favorit”

 

Coconutterly Fair – Chokladglass med kokoskolasås och chokladöverdragen knäck.

Vatten, grädde, socker*, brunt socker*, kakao*, fettreducerad kakao, karamelliserad sockersirap*, kondenserad sötad skummjölk, vegetabiliskt fett, torkad kokosnöt*, äggula från utehöns, stabiliseringsmedel, stärkelse, fruktkött av citron, salt, sojalecitin, naturlig kokosarom, natriumbikarbonat, vaniljextrakt*.

Det här är peace, love and fairtrade kokosnötter. Bönderna som skördar kakao, socker och kokosnötter får rättvis lön och rättvis betalning för sina produkter. Jag är inte förvånad över detta eftersom det också följer deras röda tråd att vara goda mot omvärlden.

Testpanelen tyckte: GOD! En god annorlunda glass med sin kokoskolasås. Kokosen tar inte över, kolan tar inte över utan de samsas med glassen i en mycket fin harmoni.

“Mmm, jag gillar ju kokos, god krisp i kokosen, en lätt sälta, den är god, inte så söt”

 

Fairly Nuts – Karamellglass med bitar av kanderade nötter och virvlar av krämig kolasås

Vatten, grädde, kondenserad skummjölk, socker*, mandel*, äggula från utehöns, vegetabiliskt fett, kondenserad sötad skummjölk, mjölksocker, smör, stabiliseringsmedel, salt, natriumbikarbonat, citronsyra, sojalecitin, vaniljextrakt*.

Fairly Nuts är ett eget litet smakmirakel på burk som drömdes fram av en kvinna och vann tävlingen “Do the World a Flavor”

Testpanelen tyckte: Någon tyckte det blev för mycket smak, resultatet blev rörigt. Dock tyckte de flesta det var en riktig glasshit. En favorit helt enkelt!

“För mkt smaker, gud va’ god!, inte god alls, den var supergod, riktigt god, favvoglass”

 

 

Chocolate Macadamia – Choklad och vaniljglass med chokladöverdragna macadamianötter.

Vatten, grädde, kondenserad skummjölk, socker*, macadamianötter, kokosfett, äggula från utehöns, kakao*, fettreducerat kakao*, vanilj*, stabiliseringsmedel, salt, sojalecitin.

En smaskologisk skapelse som gläder liten som stor, och även kossorna som gett mjölken och bönderna som Ben & Jerry köper sina Fairtradeprodukter av…

Testpanelen tyckte: Att det blev för mycket smaker igen. Krispighet saknades av flera i panelen MEN med tanke på att macadamianötterna (nötternas Bugatti) inte är krispiga i sig själva så är det så det blir. Trots nötterna är dyra så sparas det inte på dem, det finns massor i en burk.

“Nää, det är för mkt smaker, den var ju god, nej nej nej, finns ju inget krispigt i den”

TACK  till :

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.