Vi har nu börjat prova en del glassproducenter. Testernas resultat kommer presenteras här på hemsidan. Testerna genomfördes med både barn och vuxna som deltagare och därav kommer de ibland lite “intressanta” testsvaren från barnen.
 
 

SIA GLASS AB

SIA Glass  har i fem decennier strävat efter att göra så god glass som möjligt. Frågan är, har de lyckats? Enligt dem själva så har de lyckats. Glassen tillverkas av färsk grädde och deras sorbet tillverkas utan mjölk och fett. De använder enligt dem själv äkta råvaror från naturen: bär, nötter och choklad/kakao. KRAV-glassen görs med stor hänsyn till miljö, god djuromsorg och ett socialt ansvar. 
E-medel är förekommande men de är av naturlig art såsom alger, extrakt från Johannesbrödträdets frön, baljväxter, sojaväxter och majs.
 

 

Vanilj, KRAV -Gräddglass med vaniljsmak.

Mjölk*, grädde*, socker*, naturlig vaniljarom, äggula
Stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl).

* = KRAV-certifierad ekologisk ingrediens.

** = Ekologisk ingrediens.
Testpanelen tyckte:   Spannet av tycke sträckte sig från “mums” till “smakar billigt”. Tyvärr är detta inte en vaniljglass som ger avtryck eller sticker ut och blir därför ingen man minns

 

Mmmm, jättegod verkligen, bra gräddsmak, smakar ägg och grädde, smakar vatten, tråkig, billig glass, jag älskar fortfarande GBs gammaldags vanilj” 

 

Mango Sorbet

Vatten, mango 25%, socker, glukossirap, citronjuice, citronsyra och arom
Stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl, xantangummi, pektin) och arom.
Allergiinformation: SÄRNÄR-registrerad som mjölkfri.

Testpanelen tyckte:
Denna sorbet fick ett ganska gott omdöme. Många gillade denna fruktigt pigga sorbet. Vacker färg, bra konsistens med lite matig textur. Ingen isig, knaprig sorbet utan len och fin.

Äcklig i starten men god på slutet, fruktig, mango tycker jag, lime och mango, sur, smakar persika, väldigt fin färg, jättegod, den här gillar jag, lite matig sorbet, inte så isig, ej blaskig, smakar ananas” 

 

Hallon/vanilj KRAV -Gräddglass med hallonsmak och hallonsylt.

Mjölk*, grädde*, socker*, naturlig arom
Hallonsylt*10% [hallon, socker, pektin, surhetsreglerande medel]
Äggula*, stabiliseringsmedel [fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl].

Allergiinformation: Produkten innehåller mjölk, ägg och sylt.

* = KRAV-certifierad ekologisk ingrediens.

** = Ekologisk ingrediens.

Testpanelen tyckte:
Den här glassen resulterade inte i kärlek vid första skeden. Inte ens efter fjärde skeden blev det någon kärlek, det fanns helt enkelt ingen kemi mellan smaklökarna och denna smak. En trevlig men lite obetydlig vardagsbekant blev resultatet hos panelen. 

 

Smakar bekant, smakar hallon och vanilj, smakar cheesecake, söt, snäll glass, lite tam och vardaglig, ingen wow-effekt” 

 

Blåbär Sorbet, KRAV -Blåbärssorbet med blåbärssylt.

Vatten, socker*, blåbärspuré*17%, blåbärssylt*7%, surhetsreglerande medel, naturlig arom**
stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl, xantangummi, pektin).

* = KRAV-certifierad ekologisk ingrediens.

** = Ekologisk ingrediens.

Allergiinformation: SÄRNÄR-registrerad som mjölkfri.

Testpanelen tyckte:
Denna glass var otroligt vacker i färgen konstaterades det. Sorbeten fick en trevlig textur av blåbärsbitarna som fanns i sorbeten. Glassen smakade riktigt gott av blåbär och hade en fin syra. Blåbär kan annars vara en lite fadd smak men så var det inte här. Fräsch!

 
Fantastisk färg!!, smakar hemmagjord, hallon och blåbär, jättegod, bra smak för att vara en sorbet, en sjua, sorbeten har textur på grund av bitar av blåbär i” 

 

Hallon/lakrits, Gräddglass med hallonsmak och saltlakritssås.

Mjölk, grädde, hallonarom, Saltlakritssås 10% [socker, veg fett, glukossirap, lakritspulver, salmiak, emulgeringsmedel, förtjockningsmedel (karragenan), salt, färgämne (veg kol), arom], glukossirap, vasslepulver, socker, druvsocker, emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel [fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl], färgämne [rödbetsrött, karoten].

Testpanelen tyckte:
Här blev det svart eller vitt. Antingen gillade man glassen eller så gillade man inte, oavsett om man var vuxen eller barn. Glassen blev lite slätstruken trots sin spännande smak. Hade smakerna varit kraftigare och om glassen bytts mot sorbet hade detta varit en god glass. Nu blev den lam och slätstruken.

Fyyy… (vuxen), lakrits, jättegod, god, äcklig lakrits(barn), den var för salt, inget vidare, gillar lakritsen (vuxen), inget vidare (vuxen), inget goooooott alls (barn), köpa, jäkligt god (vuxen), den var rolig (vuxen), borde vara hallonsorbet och borde vara mer salt” 

 

Fläder, sorbet -Sorbet med fläderextrakt.

Vatten, fläderblomsextrakt 25% [vatten, socker, fläderblommor, citronjuicekoncentrat]
socker, glukossirap, citronjuicekoncentrat, citronsyra, naturlig arom
stabiliseringsmedel (xantangummi, pektin, guarkärnmjöl).

Testpanelen tyckte:
 Flädersorbetens starka sida var dess konsistens. Den mjuk, lite seg men ändå lätthanterlig. Ingen i panelen var förtjust i den vid testet men efter testet var det många som åt av den. Vi tror detta är en smak som växer med tiden. Sorbeten skulle dock må bra av lite mera syra. Det skulle utjämna det sockrigt söta i sorbeten.
 


Den var inte god, sockrig, fläder, smakar gammal glass, den var god, den smakar mango, jag gillar fläder men denna smakar inte fräscht, konsistensen var jättebra, för lite syra, mormors flädersaft, får inte smälta”

 

Hallon sorbet KRAV -Hallonsorbet med hallonsylt.

Vatten, socker*, hallon*22%, citronsyra
Hallonsylt*9% [hallon*, socker*, pektin, surhetsreglerande medel]
Stabiliseringsmedel [xantangummi, pektin, guarkärnmjöl]

* = KRAV-certifierad ekologisk ingrediens.

** = Ekologisk ingrediens.

Allergiinformation: SÄRNÄR-registrerad som mjölkfri.

Testpanelen tyckte:
Det här var ännu en medelgod sorbet enligt panelen. Den hade ingen tydlig hallonsmak utan smakade mer blandsaft. Detta behöver inte vara något negativt men blir naturligtvis en liten förvåning om man förväntar sig en ren, tydlig hallonsmak.

  

Smakar mer blandbär än hallon, nej men vad luktar den?, smakar jordgubb, den var jättegod, har bra syra, smakar för surt” 

Berte glass (SIA) 

Glassmästare Per Stenströms dröm att tillverka glass gjord på mjölk från Berte Gård, Slöinge har blivit verklighet genom nedan glassorter. Dessa sorter är SIAs super premium-glass vilket egentligen innebär att den anses vara en lyxig glassvariant = DYR! Enligt SIA utgår den från fyra ingredienser: mjölk, äggula, grädde och socker. Dock måste jag säga att det tillkommer en hel del andra ingredienser… 

SKIDTUR -Fyllig chokladgräddglass med rostad mandel, gyllengula russin och bitar av mjölkchoklad.

Gräddglass 74% [mjölk, grädde, socker, äggula]Mandel 8%, kakao
Chokladbitar 8% [socker, kakaomassa, mjölkpulver, kakaosmör, emulgeringsmedel]
Gula russin 8% [russin, socker]

Allergiinformation: innehåller mjölk, ägg, mandel. Även spår av sojalecitin och hasselnötter

Testpanelen tyckte:

Skidtur blev en favorit hos flera i panelen, både barn och vuxna. Glassen kändes som en “hel frukost med müsli och allt”. Några i panelen tyckte den var helt neutral och inte hade någon personlighet, den smakade söt glass och inget mer ansåg de. Russinen gav lite textur men smakade inget särskilt.

“Helt obestämbar, för söt choklad, den var god, smakar mjölkchoklad, favorit hos många, mmmmm”

Blåbärscheesecake -Fyllig cheesecakegräddglass med blåbärssylt, mjuka cheesecakebitar och grovt krossade digestivekex.

Gräddglass 70% [mjölk, grädde, socker, äggula]
Blåbärssylt 11% [socker, blåbär, pektin, citronjuice]
Cheesecakebitar 11% [färskost, vetemjöl, ägg, socker, veg olja, kondenserad mjölk, arom, salt], digestivekex 8% [fett, grahamsmjöl, vetemjöl, havremjöl, socker, invertsocker, glukossirap, emulgeringsmedel, salt, bakpulver, naturlig arom].

Allergiinformation: innehåller mjölk, ägg, vetemjöl, sojalecitin.

Testpanelen tyckte:
Som vanligt blev det spridda skurar angående denna glass. Den fick dock till störstadelen godkänt av alla. Cheesecakebitarna i glassen var jättegoda! De hade bra smak av cheesecakebotten.

 

 

Kladdkaka -Fyllig chokladgräddglass med sega kladdkakebitar, mörk kolasås och kanderade pekannötter.

Gräddglass 69% [mjölk, grädde, socker, äggula]
Kladdkaka 11% [socker, vetemjöl, rapsolja, glukossirap, ägg, kakao, emulgeringsmedel, fettsyror, salt, arom]
Kolasås 11% [socker, glukossirap, kondenserad mjölk, farinsocker, veg fett, smör, pektin, salt, arom]Kanderade pekannötter 5% [socker, pekannötter, smör, glukossirap, salt] kakao, choklad, arom, salt.

Allergiinformation: innehåller mjölk, ägg, vetemjöl, sojalecitin, pekannötter.

Testpanelen tyckte:
Glassen blev ett sammelsurium av allt som ingår i kladdkaka. Det är nog också grundtanken. De sega kladdkakebitarna var enorma och skulle ha varit lite knaprigare för att ge glassen en struktur. Det är ändå en super premium-glass och då ska den vara perfekt. Så gott som alla i panelen ansåg bitarna var för stora och för sega.
 

Mmm, Mmmm, mmm, oj de kaksmulorna, god, fräsch, gräddig, den var god, smakar kemikalier, typisk barnglass, alldeles för söt, mkt goda klumpar av deg och blåbär,den här ser god ut, den var god, smakar inte kladdkaka, inte särskilt god, färdigmixad som kladdkaka och grädde” 

 

Knäck Bräck-Fyllig kolagräddglass med hackade och rostade hasselnötter, ljus kolasås och bitar av chokladdoppad knäck.

Gräddglass 70% [mjölk, grädde, socker, äggula. Kolasås 13% [glukossirap, kondenserad mjölk, socker, grädde, farinsocker, smör, salt, naturlig arom, förtjockningsmedel (karragenan) Chokladdoppad knäck 10% [socker, invertsocker, kakaosmör, smör, mjölkpulver, mandel, glukossirap, kakaomassa, salt, emulgeringsmedel], rostade hasselnötter 7%, naturlig arom.

Allergiinformation: innehåller mjölk, ägg, sojalecitin, mandel, hasselnötter.

Panelen tyckte:
Här är nog SIAs kung! Glassen smakade bra i varenda gom. Inte ett ont ord kom över panelens läppar, det var mest “mmmmm”-ljud och smakprovet tog slut fort. Sälta i kolasåsen bryter av helt fantastiskt mot glassens sötma. Kul att SIA vågat ta ut saltsvängarna lite. På väg hem inköptes denna glass. Jag vet i alla fall en frys som aldrig kommer vara utan denna ingrediens.
 
 Den var god, jag gillar den, kanongod, underbar med det brända, min favorit hittills (barn), härlig sälta i kolasåsen, julknäck, snälla gud… jag vill ha den glassen igen” 

 

Äpplepaj-Fyllig vanilj- och äppelgräddglass med äppelkanelsylt, mjuka äppelbitar och gräddade pajsmulor.

Gräddglass 74% [mjölk, grädde, socker, äggula] Äppelkanelsylt 16% [äpple, socker, pektin, citronjuice, kanel]
Pajbitar 10% [socker, vetemjöl, olja, ägg, arom, vetestärkelse, glukossirap, salt, bakpulver]
Naturlig äppelarom, naturlig vaniljarom.

Allergiinformation: Produkten innehåller mjölk, ägg och vetemjöl.

Panelen tyckte:
Glassen blev en favorit hos några av barnen men de vuxna ville ha mer smak, tydlig smak. Här känns det åter som om SIA har tagit en säker väga och använt receptet lagom. Dock hade glassen vunnit mycket på att smaka mer kanel, äpple. Först då kan glassen
konkurrera med en bakad äpplepaj med vaniljglass.
 
  

God först men konstig eftersmak, fyyy (barn), jättegod, smakar mkt äpple men inte så god, söt behöver mer syra, mesig, varför bara ett uns av kanel?, hade hellre bakat en äpplepaj och tagit vaniljglass till”

 

Tack till Testpanelen, Sia glass och Gerbera design.

 Nästa test blir Lejonet och Björnen.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.