Kniven vi testar är en Masahiro MV-H Carving 200mm Flexible från 

Kniven är tillverkad i rostfritt stål och är härdad för att få lång varaktighet på skärpan. Kniven har ett svart nitat ergonomiskt handtag och tål diskmaskin. Det finns många olika modeller av knivar för olika matlagning och knivarna levereras i en fin förpackning.

Första tanken som dök upp var att kniven var väldigt lätt och den var tunn i bladet. Jag gillar verkligen de japanska knivarna, har gjort det ganska länge och vet att de står för kvalité. Den här kniven gjorde mig inte besviken. Kniven hade lite av sportbil över sig. Lätt, fjädrade bra, dock inte för mjukt och kniven var slimmad. Hur var då balansen på kniven när den väger så lite? Jodå, den höll måttet! Perfekt balanserad och svek inte min hand vid ett enda tillfälle. Att kniven är lätt och tunn i bladet innebar inte att den var opålitligt. Tvärtom! En mycket behaglig kniv att hantera

Handtaget är bekvämt i handen och man får inte ont. Även om man skulle ha storlek STOR på handen så fixar denna knivs handtag det. Man kan säga det är ett rymligt handtag med bra, rund ergonomi. Handtaget är även lätt att hålla rent och det tål, som tidigare skrivet, maskindisk.

Något som jag upplevde både positivt och negativt var att kniven är slipa 80/20 det vill säga har mer egg på den ena sidan. Den slipningen gör att trycket på maten man skär i försvinner, maten bryts inte isär. Eggen ger tack vare sin slipning otroligt fina snitt! Dock kan slipningen ställa till det lite om man är vänsterhänt. Vi lånade därför ut kniven till en vänsterhänt (ej kock) för att se hur mycket det påverkar. Resultatet blev ett jollrande om knivens excellenta kapacitet. Dock är man vänsterhänt kock bör man nog kika på en annan kniv. När vi nu ändå berör eggen/slipningen så måste jag tillägga att fabriksslipningen var helt otroligt bra. Det händer ju att man får slipa upp skärpan på en ny kniv men det behövs inte här. Tittar man på eggen/bladet i ljuset ser man ett vackert, prefekt slipat mönster på bladet.

Kniven är riktigt trevlig att arbeta med. Vi har skurit i fruset kött, frusna majskolvar, fileat kött, kollat hur tunna skivor tomat, bröd och annat man kan får ut tack var en asymmetriska eggen. Ska erkänna att de skivorna blev tunna. Riktigt tunna! Efter allt slitande på kniven och ibland ganska brutal hantering av oss, så är bladet fortfarande i toppskick. Detta talar om vilket bra stål det är i kniven samt att stålet har en bra hårdhet.

 

Oavsett vad vi gjort eller vem som använt i kniven så har den varit en favorit. Jag kan bara rekommendera Masahiros produkter som håller en mycket hög, bra kvalité väl värd varje krona!

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.