Provning av ostar från Linnégatans ostaffär i Trollhättan Del 3

 

Ostarna:

 

Skipper Staerk 28% 17kr/hg

Maasdamer lagrad 6 mån 15kr/hg

Västerbotten 22kr/hg

  

 

Tillbehör:

Frukt, grönsaker och div olika kex

Citronkräm

 
 
 
 
Skipper 28%, Danmark, 17kr/hg
Skipper är en dansktillverkad ost av Danbovariant (Svarta Sara, Gamla Ole, Havarti) som lagras i 35-45 veckor vilket ger en stark och härligt egensinnig smak. En dansk kung helt enkelt! Denna osten passar utmärkt till ett lite sötare mörkt frukt-, nötbröd eller ett rågbröd. På en ostbricka får denna ost sin självklara plats och dyrkare. Brukar det bakas egna ostkex eller snacks är det här en ost väl värd att prova. En enkel variant är smördeg, hyvlad ost, pinjenötter. Baka av i ugnen och vips har du ett mycket trevlig tilltugg. Gillar man smak kan man även testa osten med en skiva rödlök eller en stark söt senap. Grymt gott!

Testpanelen tyckte: oj, va den “loktar”, Wow… smakrik, mycket smak med en gång, krämig för att vara en hårdost – nästan som en brie, jag vill ha en “osti” nu (dansk ostkniv med pianotråd som ger lite tjockare skivor), naae, en skiva räcker för mig, nu skulle min dotter se mig – hon älskar den här osten, underbart god, den är godast kylskåpskall, hallå… det känns den är lagrad!

Denna ost var god på ett kumminknäcke och en skiva paprika, en storfavorit för några i panelen. En vänskaplig ost med mycket kraft.

 

 

Maasdamer, Holland, 15kr/hg
En premierad ost (vann guld vid World Cheese Contest 1984) som är lagrad sex månader, tillverkad av komjölk från provinsen Noord-Holland som är ett område känt för sin kvalité på mjölk och ostar. Osten handvänds i tio veckor. En ost med nötig, lite söt smak, stora fina hål, mjuk struktur. Denna ost har 25% mindre salt än andra Holländska ostar.

Testpanelen tyckte: doftar lite syrligt, lite svampig konsistens, barnost – smakar inte så mycket, mycket god vardagsost som inte tar över, en trevlig typ!

Detta är en god frukostost. Den fungerade bra ihop med alla de tillbehör vi hade men är nog godast med en härlig fruktmarmelad.

 

Västebotten, Svensk, 22kr/hg
En grynpipig smakrik ost som tillverkats sedan 1870-talet. Idag tillverkas den i Burträsk av Norrmejerier. Osten, som enligt rykte kom till pga av att tillverkarinnan Eleonora var kärlekskrank och glömde bort sin ostmassa, är omskriven av flera svenska stora författare. En riktig kändis som tål vilket strålkastarljus som helst. Byt ut parmesanen i risotton mot Västerbottenost nästa gång, tillsätt lite kantareller och njut!

Testpanelen tyckte: god konsistens, Mmmm…, smörig, åh… nu vill jag har toast med kantareller, var är kräftorna, vi måste baka knapriga västerbottenflarn – kommer bli supergott!

En klassisk ost, både på knäckemackan och till matlagningen.

Än en gång kan testpanelen bara inspirera och uppmana alla ostälskare att skutta iväg till Linnégatans Ost för att börja smaka sig fram till vilka ostar som ska finnas på kommande kalas givna ostfat. Nu ser vi i panelen verkligen fram emot nästa osttest. 

 

Med Bidrag i från:

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.