Lite intressant fakta om Masahiros bakgrund:

 
I den traditionella knivstaden Seki-Citys Gifu Prefekt, grundades huset Masahiro år 1920, med syfte att endast tillverka köksknivar. Staden Seki-City grundades för cirka 900 år sedan när flertalet berömda svärdshus gick samman från hela Japan för att tillsammans skapa nya svärdshus av högsta kvalitet. Sedan dess har Seki City varit känt som en specialiserad stad för blankvapen. Masahiro försökte producera köksknivar med samma traditionella metoder som brukats i århundraden vid svärdstillverkning och efter åratal av studier, upprepade misstag och försök lyckades firman till slut producera köksknivar med skarpa eggar som höll sin skärpa länge precis som japanska samurajsvärd, och utan jämlikar.
 
I början tillverkades dessa överlägsna knivar uteslutande åt professionella kockar, men idag har deras produkter spridit sig in i vanliga medborgares hem och Masahiro är idag en av dom största tillverkarna av köksknivar i Japan. På senare år har de framställt en metod för att svetsa ihop rostfria stålblad av hög-karbonhalt med ihåliga handtag av rostfritt stål. Tidigare har endast blad av låg-karbonhalt kunnat svetsas ihop med rostfritt stål på grund av det faktum att brytpunkten blir mycket skör vid svetsfogen. Detta genombrott och mycket mer ligger till grund för att Masahiro kunnat åtnjuta god renommé på världsmarknaden för sina eggar med lång skärpa. Mästerlig teknik från en svunnen tid tillsammans med moderna banbrytande tekniker är två starka grundstenar i Masahiros hus som gör dem till en av världens bästa knivtillverkare.

 
 
Kniven som vi testat är Masahiro brödkniv, 240 mm. Stålet är rostfritt MBS-26  och knivbladet tillverkas genom en komplicerad process i tre faser för just den perfekta hårdheten. Varje knivblad slipas av hantverkare med en lång erfarenhet vilket ger en perfekt slutprodukt och hög hållbarhet. Handtaget på kniven är gjort av Black Pakkawood som är mycket hygieniskt material. Jag upplevde att de var en riktigt praktiskt och spännande kniv.

När jag slängde ett snabbt öga på kniven första gången trodde jag att det var en  kockkniv, men när jag tittar närmare på kniven såg man den tandade eggen, precis som på en bröd kniv.

kniven fångar då upp mitt intresse för att prova lite grovjobb i köket, som att skära i frusen mat, ben och brosk, kniven verkar även vara en perfekt kniv att dela skaldjur och större fiskar. Knivens storlek är något större än man är van vid att en brödkniv ska vara, men jag tycker man kan använda den här kniven som en allt i allo kniv.

Jag upplevde att Kniven kändes stor,tung och klumpig. Men när man börjar ändvända kniven förvånar den mig mycket, den ligger perfekt i handen och gör ett utmärkt jobb. I knivhandtagets slut finns det en böjd kant vilket gör att den ligger bra i handen under arbetets gång. En kniv man kan jobba med länge i köket utan att få ont i handleden.

Den simpla uppgiften att skära bröd kan tyckas vara en lätt uppgift, men en dålig kniv kan lätt förstöra tålamodet hos den som skär i brödet. Just den här kniven skär i brödet som en gud,och man kan få hur tunna
skivor man vill… Att sedan skära upp tomaten till ostmackan eller salladen bevisar att kniven är en utmärkt grönsakskniv. Den taggade eggen gör att kniven snabbt greppar tag på tomaten så den blir lätt att arbeta igenom. Helt fantastiskt kniv!
 
Att snabbt dela frysta råvaror som fisk eller ett paket bacon är absolut inga problem, kniven sågar sig snabbt igenom, perfekt om du bara behöver någon del av ett fruset livsmedel till ett receptet.
 Jag testade även att använda kniven när man gör tårtor, den skär lätt igenom tårtbotten och är perfekt att t.ex. hacka choklad. Den vassa eggen gör att kniven får bra grepp om chokladen och gör att den delas lätt.

 
Vill man ha kvalité får man betala lite extra, men det är det värt eftersom en sådan här kniv håller i några generationer om man sköter den på rätt sätt. Jämför man kniven med t.ex. Global som jag ofta gör när jag kollar på knivar, så håller den här en högre kvalité. Hos Masahiro får man mycket mer kniv för pengarna och den här kniven känns mer kraftig och proffsig.
Du gör lätt ren kniven med hett vatten och en diskborste. Tänk på att torka av bladet innan du förvarar kniven, och kör absolut inte kniven i diskmaskinen. Slipa gör du bäst på ett brynstål men jag skulle gissa att det
behövs 1 gång om året om du använder kniven flitigt.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.