Provning av ostar från Linnégatans ostaffär i Trollhättan Del 2

 

Ostarna:

Fransk bondost                           33kr/hg

Delice d’Argental 41%               36kr/hg

Tomme de Chevre                     39kr/hg

 

 

Tillbehör:

Citronkräm

Flytande honung

Marinerad färska jordgubbar

 

Recept Marinerade jordgubbar:

Du behöver:
1 dl Råsocker
1 dl Vatten
1 tsk Vaniljpulver
500 g jordgubbar
 
Låt oss göra mat på mitt sätt:
 
1. Koka upp socker vatten och vaniljpulver i ca 5 min
2. Dra sockerlagen åt sidan för att svalna av.
3. Halvera jordgubbarna och lägg i sockerlagen i någon timma.Klart!

 

Fransk bondost, 33kr/hg Finns enbart på Linnégatan!

Den franska bondosten La Tome från Onetik är en klassisk fransk vardagsost gjord på pastöriserad komjölk. Den tillverkas i den franska delen av Baskien. Ytan på osten talar om dess mognad. Och mognar gör den… med bravur! Ät osten som den är med ett gott, ej för tungt, rött vin till. Som tillbehör är det gott med någon marmelad eller färska bär; bigarråer, vinbär, jordgubbar eller varför inte nypon! Osten är även god som krydda till gratänger och soppor. En läcker sallad svänger man ihop med grönsaker av val, lufttorkad skinka,
valnötter och denna goda ost.

 Testpanelen tyckte: DET HÄR är min favorit, påminner lite om Taleggio, förmodligen fet, perfekt med citronkrämen, smakar ladugård, kom till mamma, mumma!

 

Delice d’Argental 41%, Frankrike, 36kr/hg

En lyxig, syrlig, krämig, pastöriserad gräddvitmögelost vars smak intensifieras ju mer den lagras. En smörig, krämig, sammetslen ost. Under tillverkningen tillsätts crème fraiche och detta ger osten en extra fyllighet. Osten tillverkas för hand i Bourgogne och är perfekt till ett glas champagne. Servera osten som efterrätt med färska jordgubbar och ett sött Sauternesvin och succén är total!

 Testpanelen tyckte: Doftar gott, smälter i munnen, det här är ju godis, en helt ljuvlig sälta, underbar med rostade nötter, färska marinerade jordgubbar och ost är himmelskt, utmärkt med vin, den här osten får gärna gräva ett stort hål i min plånbok…

Osten fick testpanelen att börja brainstorma idéer/recept om hur man kunde servera den, vad man kunde hitta på med den. Alla var överens om att hur stor bit man än köpte skulle den alltid vara för liten! En helt FANTASTISK liten ost med stor ödmjuk karaktär.

 

 Tomme de Chevre, Frankrike, 39kr/hg

Det här är en ost med historia! En traditionell ost som kom till på 1700-talet i Haute-Savoie och Savoie i de franska alperna. Det är en pastöriserad, halvmjuk getost som har en lätt sälta som backas upp med en bakgrund av vitt vin och dragon, precis som en karakteristisk getost. Smaken är rik och mogen, perfekt till matlagning (underbar till potatisrätter) eller som den är ihop med ett gott bröd.

 Testpanelen tyckte: luktar inte get/får, faktiskt riktigt god, nä – fårkofta det här, underbar getost, hämta honung – NU, getost + honung= mumma, smälter i munnen,
tänk er färka rödbetor slungad i honung och smör till den här, det ni!

 

Än en gång kan testpanelen bara inspirera och uppmana alla ostälskare att skutta iväg till Linnégatans Ost för att börja smaka sig fram till vilka ostar som ska finnas på kommande kalas givna ostfat.En ost som Ni inte kan lämna butiken utan är fantastiska Delice d’Argental, i alla fall inte om ni vill ha lite ”wow-effekt” i livet!
Nu ser vi i panelen verkligen fram emot nästa osttest. Hur ska något kunna toppa denna lilla diamant till ost!? Den som läser Food Passion & Life får veta…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.