Kasta inte bort skalet när du egentligen bara vill åt saften. Citronskal gör underverk för mat och efterrätter. Ett zestjärn är perfekt för detta, men har du inte ett till hands går det fint med ett vanligt rivjärn. Har du blåbär- eller rödbetsfläckar på händerna? Gnid på lite citron och tvätta. Borta!
Det är  syran som är hemligheten bakom citronens framgång. Den lyfter fram smaken i både kryddade och söta rätter. Den minskar också sältan i maten och gör med sin friska doft och smak att fisk och kött smakar som bäst.

Tips på tre tillagningssätt:
1. Finrivet skal som smaksättare i dressing, såser, marinader och desserter.
2. Pressad, blandad med socker och is till underbar saft.
3. Grillad och pressad över grillat kött och fisk.

Låt oss börja med att presentera en lite udda kunskap om apelsinen,
den är ett bär. Ett av världens mest utbredda bär som har en betydande roll för världshandeln. 

Även om apelsinen förstås är fantastisk precis som den är, så är den också den perfekta kryddan. Med sin söt-syrlighet kan både saften och skalet bryta såser, piffa till kyckling och inte minst ge en välbehövlig friskhet till salladen.Har du ännu inte testat apelsin- filéer i en sallad, gör det.

Behöver vi påminna om apelsinens hälsosamma roll?
En apelsin om dagen ger dagsbehovet av C-vitamin för en vuxen.
Det lär finnas uppemot 400 apelsinsorter. Och man kan dela in dem i blonda apelsiner och blodapelsiner. Bland de blonda hittas navelapelsinen, den har en extra ring av klyftor som en slags miniapelsin i ena änden. Vi kan inte odla några större mängder apelsiner i Sverige utan vi importerar främst från Medelhavsländerna.

Apelsinträdet dök upp i Europa i mitten av 1550-talet, då som prydnadsväxt. De större odlingarna startades först i Spanien vid 1790-talet.

Tips! så här filear du: skär av toppen och botten, så fruktköttet syns. Skala med vass kniv, längs med frukten ända in till fruktköttet, från toppen till botten. Försök få med allt det vita.
 Därefter kan du skära ut hinnfria filéer ur varje klyfta.

Välj apelsiner som: Är fasta och inte uttorkade eller skadade. Förvaring: I kylskåp,
om du vill förvara dem en längre tid.

Tips på tre tillagningssätt:
1. Skivade och blandade med andra citrusfrukter, nötter och hackad choklad. Toppat med lättvispad grädde.
2. Finrivna skal till såser eller dressingar, t.ex. blandade med matlagningsyoghurt, honung, salt och peppar.
3. Kokta som marmelad, gärna delade i små bitar och kokta med vaniljstång.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.