Ugn 225 grader

Du behöver:

1,5 kg Köttben kolla med affären, men oftast kan du köpa det billigt! 
2 Morötter
1 gul Lök
1/4 rotselleri
1 Palsternacka
3 Lagerblad
6  Pepparkorn  
2 msk tomatpuré 
Knippe färsk timjan 
0,5 dl grovhackad persilja
Salt
3 liter Vatten

Låt oss göra fond på mitt sätt: 

  1. Lägg upp köttbenen i en långpanna, tillsätt tomatpuré .
    Sätt in benen i ugnen i ca 20 minuter så att de bryns och får en fin brun yta.
  2. Skala och tärna grönsakerna i ca 2×2 cm stora tärningar.
  3. Ta ut benen och lägg i en stor kastrull. Tillsätt grönsakerna och 3 liter vatten. 
  4. Koka upp köttbuljongen och skumma med en slev så du får bort det mesta skummet.
  5. Tillsätt lagerblad, salt, peppar, timjan samt persilja.
  6. Låt köttbuljongen sjuda på låg värme utan lock i ca två timmar.
  7. Lyft upp benen och släng dem. Sila av fonden , det är bara gott om lite av grönsakerna kommer med.
  8. Häll tillbaka fonden i kastrullen och koka ner ca 40-60 min.

Klart.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.