Provning av ostar från Linnégatans ostaffär i Trollhättan  

 

Ostarna:

  • Fleur d’Aunis 29kr/hg

  • prästost lagrad 26 mån, 13kr/hg

  • Brie de Meuxe, 28kr/hg

  • Blå Kornblomst, 34kr/hg

 

Tillbehör:

  • Tomat och vaniljchutney

  • Citronkräm

  • Hjortron och citronmelisschutney

  • Rostade hasselnötter

  • Frukt, grönsaker och div olika kex.

Recept på Tillbehör  hittas under rubriken Tillbehör.

 

 Låt oss testa:

 

Fleur d’Aunis är en fransk komjölksost från Charentes Poitou. En ost med härlig mjuk konsistens och en lite nötig doft och smak. Osten har en ljusorange, mjuk yta. Även denna yta ger karaktär eftersom osten är borstad med Pineau des Charentes, en apertif. Ytan ger en yttre lite söt, syrligt dimension till denna pärla till ost.

Dryck till denna goding skulle kunna vara något mousserande, en Pinot Noir eller varför inte ett gott fruktigt rosévin. Fördelen med denna ost är dess diplomati! Alla älskar osten och osten gifter sig med det mesta.

Testpanelen tyckte: Krämig, mild, en godare variant på Talleggio, ytan/kanten ger osten lite mognad, samsas med allt, ”nä, nu tar jag den sista biten” och så en massa belåtna mmm-ande ljud

Denna ost blev en klar favorit hos alla i panelen. Fungerade utmärkt med alla tillbehören och även ensam.
En mycket mycket god ost som alla ostälskare genast bör prova.

 

Den lagrade prästosten (26 mån) hade en tydlig smak och sälta. En mycket god arom som förmodligen lämpar sig alldeles utmärkt på söndagsfrukosten, i den goda pajen eller varför inte till en lasagnes ostsås för en mer vuxen smak. Ett tips är att skära denna ost i kuber och marinera i balsamico och kummin. Mums! Man kan även göra en ostcrème av osten och servera på ett kryddknäcke som tilltugg/tapas.

 

Testpanelen tyckte: stark men krämig, enkel och ren smak, mycket smak men ändå mjuk, känns lite vanlig, förmodligen underbar till matlagning och på mackan, lite grov karlaktig ost.

Denna ost gav oss ett litet aha-ögonblick då man kombinerade den med citronkrämen eller hjortron och citronmelisschutney. Syrligheterna tog ut varandra och det blev bara en enda len god smak i munnen.

 

 

Brie de Meaux är en opastöriserad (ej upphettad) vitmögelost gjord på komjölk. Osten mogna utifrån och in. Att den är opastöriserad ger osten en kort mognadstid, distinkt smak och en doft som påminner om ett stall vid bra mognad. Kanske låter mindre smickrande men man förlåter denna ost dess doft. Osten smakar tryffel, nötter, grädde och champinjon. Osten ska alltid ätas rumstempererad för bästa smakupplevelse. Det här ÄR kungen av brieostar (fastställt redan under Wienkongressen 1815) och har man inte smakat Brie de Meaux, skynda skynda till Linnegatans Ostaffär bums!

 

Testpanelen tyckte: smakar broccoli, intensiv men mild, smakexplosion, det vita var inte gott. Även här var dem mycket ”mmmmm” från ett håll i panelen.

Kombinerade man citronkrämen och brie så blev det godis i munnen, dock, kombinationen tomatchutney och brie resulterade i ”a marriage mad in heaven”

Blå Kornblomst är en dansktillverkad krämig mild blåmögelost som är KRAV-märkt och ekologisk. Den tillverkas på vegetabilisk löpe så den är ett perfekt alternativ för vegetarianen. Processen för att få denna ost perfekt kräver en kunnig mänsklig hand vilket gör denna ost till ett genuint hantverk. Osten har en gulvit ton, en mild smak men absolut karaktär. Osten är mjuk och bredbar. Man kan dra vissa paralleller till gorgonzolan. Denna ost är även utmärkt till matlagning tex varma/kalla såser, snittar, pajer eller gratänger. Ett hett tips är nötter till osten.
Enkelt och helt ljuvligt gott!

 

Testpanelen tyckte: sanslöst krämig, mycket smak men ingen ammoniaksmak eller doft. Gav rysningar i panelen bla av välbehag. Blå Kornblomst ihop med citronkrämen var ännu en sanslös fullträff.

 

Vi i testpanelen kan bara göra en sak och det är att rekommendera alla som gillar ost att smyga in på Linnégatans Ost, Föreningsgatan 8 i Trollhättan och fylla Valborgs ostbricka med ren ljuvlig njutning. Testpanelen ser fram emot kommande provningar…

 

Länk till Linnégatans ost i Trollhättan  http://Ostbiten.com/

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.