Boef bourguignon är en av de mest kända köttgrytorna. Denna franska gryta med kött innehåller
rödvin, fläsk, lök samt svamp. Svampen kan bytas ut mot Kantareller, trattkantareller, ostronskivling, champinjon, skogschampinjon. Grytan har en lätt smak av vin och passar perfekt till den fina middagen eller söndagsmaten med familjen. Grytan smakar bäst om den får stå någon dag i kylen och sedan återuppvärmas men inte alla som klarar av  och vänta så länge för att äta den lätta och goda grytan.Här passar ett fruktigt rött vin av Shiraz till.

Du behöver:

800g Högrev, benfri
1ppk bacon
2 st gul lök
1 flaska fylligt rödvin
1,5 l vatten
3 vitlöksklyftor
2 lagerblad
300 g champinjoner
1 Medelstor palsternacka
1 knippe Bladpersilja
½ dl vetemjöl
50 g smör
Salt
Svartpeppar

Låt oss gör mat på mitt sätt:

1.      Skär upp bacon i skivor, halvera svampen grovhacka löken och palsternacka.

2.      Hacka eller riv vitlöken, fräs allt i en gryta med 50 g smör.

3.      Under tiden kan du dela upp köttet i mindre bitar som du sedan tillsätter i grytan, låt fräsa i 10 min.

4.      Häll nu på rödvin, vatten, lagerblad salt och peppar.

5.      Låt småkoka i 1 timma. Skumma grytan några gånger i början, då blir grytan inte grumlig.

6.      Smaka av om du behöver mer vitlök, salt eller peppar.

7.      Red sedan grytan med ½ dl vetemjöl och vatten. Hacka sedan över lite persilja,

Servera med nykokt rattepotatis eller färskpotatis, nykokt broccoli och morot, eller varför inte potatispuré?

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.